Nasa lanceert CO2-jager in de ruimte

Print

Nasa lanceert CO2-jager in de ruimte

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA lanceert in februari een satelliet die CO2-concentraties in de atmosfeer meet. De “OCO” moet duidelijk maken waar het meeste CO2 geproduceerd en geabsorbeerd wordt en hoe het gas zich in de atmosfeer gedraagt.

Wetenschappers zijn het er inmiddels over eens dat door de mens geproduceerde CO2 bijdraagt aan de opwarming van de aarde, maar er bestaat nog erg veel onzekerheid over hoe het gas zich door de atmosfeer beweegt. De nieuwe satelliet, het “Orbiting Carbon Observatory” of OCO, moet daar meer duidelijkheid in brengen.

De satelliet wordt op 23 februari gelanceerd vanaf de Vandenberg luchtmachtbasis in Californië. Het is de eerste satelliet die als hoofdtaak heeft om CO2 te detecteren. De NASA beschikt wel al over de Aqua die CO2 kan detecteren. Die satelliet beperkt zich echter tot tien kilometer boven het aardoppervlak. De OCO richt zich op de gassen die zich dichter bij het oppervlak bevinden.

Hoogste concentraties

De gegevens die de satelliet verzamelt maken duidelijk waar de hoogste concentraties CO2 uitgestoten worden in atmosfeer. Ook de locaties waar het gas geabsorbeerd wordt door planten en oceanen worden in beeld gebracht.

“Een beter begrip van CO2 is essentieel om de impact op de klimaatverandering beter te voorspellen”, aldus de NASA. “Die informatie kan beleidsmakers helpen om betere beslissingen te nemen in de strijd tegen de klimaatverandering”.

Bron: JG (IPS)