Geneviève Lhermitte veroordeeld tot levenslang (+audio)

Print
Geneviève Lhermitte veroordeeld tot levenslang ( audio)

Geneviève Lhermitte veroordeeld tot levenslang (+audio)

Geneviève Lhermitte is veroordeeld tot levenslang voor de moord op haar vijf kinderen. Dat beslisten de twaalf juryleden na een urenlange beraadslaging.
p>Eerder op de dag oordeelde de jury dat Lhermitte schuldig is aan moord met voorbedachte rade. De vrouw is volgens de jury toerekeningsvatbaar. Het openbaar ministerie had een celstraf van 30 jaar gevorderd.

Het OM zei er begrip voor te hebben mocht de jury vinden dat er verzachtende omstandigheden zijn, maar vroeg toch om geen straf toe te kennen van minder dan 25 jaar. De juryleden volgden uiteindelijk het OM.Beluister het audioverslag van onze correspondent Thierry Goeman:


"Opgesloten in verdriet en spijt"

De advocaten van de beschuldigde vroegen de jury inderdaad om te kiezen voor een minder lange celstraf, omdat Lhermitte 17 jaar lang aantoonde dat ze wel een goede huismoeder was.

Lhermitte zelf lijkt echter niet bezig te zijn met de lengte van haar opsluiting. Ze zei te beseffen dat ze "verschrikkelijke dingen" had gedaan en dat haar straf haar "niets kan schelen" omdat ze zich sowieso heel haar leven lang zal "opgesloten voelen in mijn verdriet en spijt".

Geestesgestoord

De jury heeft met haar uitspraak de openbare aanklager gevolgd. Die achtte Lhermitte toerekeningsvatbaar en eiste een gevangenisstraf.

Volgens haar advocaten was Geneviève Lhermitte evenwel geestesgestoord of handelde ze uit onweerstaanbare drang. Zij pleitten voor een internering of, bij een onweerstaanbare dwang, voor vrijspraak.

De advocaten klampten zich vooral vast aan het rapport van de gerechtspsychiaters. Die verklaarden Lhermitte eerder tijdens het proces ontoerekeningsvatbaar.

Later meer.