In 2009 veel wegwerkzaamheden

Print
Bree - Tijdens de laatste gemeenteraad van het jaar gaf burgemeester Jaak Gabriels (Verjonging) een uitvoerige toelichting bij het budget voor 2009. Maar eerst maakte hij de balans op van het huidige jaar.

“We ronden af met ruim 15,1 miljoen euro ontvangsten in gewone dienst terwijl we 16 miljoen euro uitgaven. Dit negatief saldo van 900.000 euro wordt opgevangen door een overboeking uit het reservefonds. Na deze overboeking zit er nog bijna 2 miljoen euro in ons spaarpotje. In ons meerjarenplan voorzien we echter dat we in 2013 een positief resultaat van 425.000 euro zullen hebben. Bree is dus financieel gezond. Ook dit jaar wijzigen de gemeentebelastingen trouwens niet. De personenbelasting blijft 7% en de opcentiemen 1.150. Dat is al zo sinds 1991.”

Het totale begrotingsbudget voor 2009 voorziet men op 35,5 miljoen euro waarvan 16 miljoen in gewone dienst en 17,5 miljoen in buitengewone dienst. “Er staan volgend jaar vooral wegwerkzaamheden op het programma”, zegt Gabriels. “Fietspaden in en naar Opitter, langs de Peerderbaan en de Meeuwerkiezel, de dorpskernverfraaiingen van Opitter en Tongerlo, de heraanleg en beveiliging van de Sportlaan, de aanleg van gescheiden riolering in onder meer de Glycinestraat en de Wolstraat en het onderhoud van landbouwwegen.”

In de ogen van de oppositie vond het financieel beleid echter geen genade. Jacques Leten (BROS): “Ondanks een aantal eenmalige financiële meevallers slagen jullie er niet in om een begroting in evenwicht te presenteren. Bovendien heeft Bree al bijna de grootste schuldgraad van heel Vlaanderen. Wanneer gaan we eens serieus aan schuldafbouw doen? Om meer mensen naar het centrum te lokken, stellen we voor om het parkeren in de ondergrondse garage gratis te maken. Die ligt er nu immers altijd verlaten bij.” De fractie VB-VDC zat op dezelfde golflengte: “Het reservefonds wordt steeds verder afgekalfd en de schuldenberg steeds groter.”

PaBr

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio