Limburgse landbouwers zien via computer hoe dik aardappelen zijn

Print
Limburgse landbouwers zien via computer hoe dik aardappelen zijn

Limburgse landbouwers zien via computer hoe dik aardappelen zijn

Een boer die thuis op zijn computer afleest hoe dik zijn aardappelen of zijn maïskolven op het veld zijn: vanaf januari kan het.
Gedeputeerde Marc Vandeput (CD&V) heeft de rechten op speciale satellietbeelden en bijhorende computerprogramma’s gekocht. In Nederland loopt het project al.

Een boer hoeft binnenkort niet eens meer zijn veld op te gaan om precies te weten hoe met gewassen, water en stikstof is gesteld. Hij kan dat gewoon thuis aflezen van satellietbeelden op zijn computer.

“Op dit moment zijn er al veel boeren die metingen doen. Maar dat gaat meestal niet verder dan een paar meetpunten per veld”, zegt Vandeput. “Dit systeem meet veel meer dan wat een landbouwer kan, want elke stukje van 10 op 10 meter wordt doorgelicht. Voor elk perceel van 100 m² krijg je dus andere gegevens.”

“In een perceel kun je veel verschillen hebben”, weet Wim Rutten, coördinator van het kenniscentrum landbouw van de provincie. “Je perceel kan aan de ene kant droog zijn en aan de andere kant nat. Of je kan aan de ene kant nog veel mest hebben en aan de andere kant weinig. Aan de hand van die satellietbeelden zul je dus kunnen zien waar je moet bijmesten en waar niet. Dat is heel belangrijk als je duurzaam wil telen.”

Adviseurs

De satellietbeelden werken met lichtweerkaatsing. Aan de hand van licht kan je van alles meten, ook hoe dik je aardappelen onder de grond zijn, of je maïs erboven. “De beelden berekenen de biomassa. Daarom is dit systeem zeer geschikt voor akkerbouw, maar niet voor fruitteelt. Want bij een fruitplantage worden de takken meegerekend in de biomassa.

Daarnaast meten ze ook bodemvochtigheid en stikstof. In een volgend stadium kun je die gegevens inladen in een gps en zo kun je je veld optimaal bewerken. Dan weet je waar je moet bijmesten en waar niet.” Vandeput heeft voor het systeem 262.000 euro betaald. 65 procent van het geld komt van het managementcomité voor plattelandsprojecten. In die pot zit zowel Europees, Vlaams als Limburgs geld. De resterende 35 procent komt van de provincie.

“De landbouwers mogen twee jaar lang gratis in het proefproject stappen”, zegt Vandeput. “Iedereen zal alleen zijn eigen percelen kunnen bekijken. Ze mogen ook hun adviseurs toegang geven tot hun perceel. Die adviseurs kunnen Pibo, PVL en Pcfruit zijn, maar ook bijvoorbeeld een bedrijf als Scana-Noliko. We gaan de mensen ook opleiden.”

Wat na die proefperiode? “We hebben in Limburg 4.300 bedrijven die samen 85.000 hectare landbouwgrond hebben. Als we landbouwers vinden die samen voor 5.000 hectare willen meedoen en daar telkens 20 euro per hectare voor betalen,

zijn we uit de kosten.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio