'Engel des Doods' kan mogelijk vrijkomen

Print
'Engel des Doods' kan mogelijk vrijkomen

'Engel des Doods' kan mogelijk vrijkomen

Alfredo Astiz, de zogenaamde 'blonde Engel des Doods', gaat waarschijnlijk vrijkomen. Astiz is één van de beruchtste figuren uit de periode van de junta in Argentinië. Het proces van Astiz is na twee jaar detentie nog altijd niet afgerond en de wet zegt dat een verdachte in dat geval kan worden vrijgelaten.

Argentijns president Christina Kirchner is woedend over het besluit. "Deze beslissing is een schande voor Argentinië en voor de hele mensheid", reageerde Kirchner.

Voorlopig zit de 57-jarige Astiz nog in de gevangenis. Hij geldt immers als vluchtgevaarlijk en er is nog geen datum voor zijn vrijlating vastgelegd. Bovendien kan er nog beroep worden aangetekend tegen de beslissing van de rechtbank. Ook elf andere verdachten, voormalige militairen, kunnen mogelijk vrijkomen.

Levenslang

Astiz is vooral bekend uit de donkere dagen van de dictatuur in Argentinië (1976-1983). Hij zou tegenstanders van het regime mee gemarteld en vermoord hebben. Astiz werkte in die periode bij het marine-instituut ESMA. Daar werden ongeveer 5000 linkse dissidenten gevangen gehouden. Maar enkele honderden overleefden die gevangenschap.

Astiz werd in het verleden tot levenslang veroordeeld door rechtbanken in Italië en Frankrijk. In Italië stond hij terecht voor de moord op drie Italiaanse burgers en in Frankrijk voor de verdwijning van twee Franse nonnen.