Staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas voorbij

Print

Staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas voorbij

Vanuit de Gazastrook werden vrijdagmorgen twee raketten afgevuurd op het Zuiden van Israël. Dat bevestigt het Israëlische leger. Het gewapende deel van de Palestijnse beweging Hamas had eerder het einde van de wapenstilstand met Israël in Gaza aangekondigd.

De aanslag werd opgeëist door de brigade Ezzedine Al-Qassam, de gewapende Palestijnse beweging, die de VS en de EU als terreurgroep beschouwen. Bij de aanslag vielen geen gewonden en bleef de schade beperkt.

Geen vernieuwing

Net na 6 uur lokale tijd meldde de groep op het internet dat het staakt-het-vuren afgelopen was. "De wapenstilstand is gedaan en zal niet opnieuw worden afgesloten want de joodse vijand heeft onze voorwaarden niet gerespecteerd. De bezetting draagt gevolgen."

Israël wilde het staakt-het-vuren, dat donderdagnacht afliep, wel vernieuwen. De regering ontkent ook dat ze ooit beloofd heeft de blokkades op de Gazastrook af te zwakken.

Aanvallen

Het staakt-het-vuren begon op 19 juni, maar werd regelmatig op de proef gesteld, zowel door Palestijnse raketaanvallen als door acties van Israëli's in de Gazastrook.

Dinsdag nog werd een 20-jarig lid van de Palestijnse beweging gedood door Israëlische militairen. Waarschijnlijk is de raketaanval een vergelding voor die moord.

Archieffoto