Zaak-Tubeke: Geen sanctie voor Genk

De racistische gezangen van de Genkse fans tijdens de wedstrijd in Tubeke blijven ongestraft. Het beroepscomité van de voetbalbond besliste gisteren om geen sanctie op te leggen.

kscherpenberg

Motivatie van de uitspraak: de slogan “Les Wallons, c’est du caca” kan als kwetsend worden beschouwd, maar er zijn verzachtende omstandigheden. Eerst en vooral is er de typisch Belgische context, ook de slogan “sales flamins” wordt wel eens gehoord. En, ten tweede, was er de frustratie van de Genkse fans omwille van de hoge entreeprijs in Tubeke. Daarom werd, nog volgens het beroepscomité, de tolerantiedrempel niet overschreden.

Louis Derwa, de manager van Tubeke, die het veld opliep om zich bij scheidsrechter Van de Velde te beklagen over de anti-Waalse gezangen van de Limburgse supporters, kwam ervan af met een berisping, de lichtst mogelijke straf. Derwa kan leven met die straf, maar hekelde wel het feit dat Genk niet bestraft werd voor de anti-Waalse spreekkoren van zijn supporters. Genk reageert, bij monde van woordvoerder Erik Gerits, tevreden. “Wij hadden niks anders verwacht. Wij verdienden geen straf en hebben die ook niet gekregen. Wat meneer Derwa betreft, doen wij geen enkele uitspraak.”

Mark Pauly, voorzitter van het OSV, is iets scherper in zijn commentaar. “Wij vinden het positief dat onze club niet bestraft werd. Ook vandaag blijf ik erbij dat de spreekkoren van onze fans niet racistisch van inslag waren. Met de sanctie voor meneer Derwa heb ik iets meer moeite. Ik vind het niet kunnen dat een supporter of een beleidsvoerder zomaar het veld opstapt. Daar staan in principe strenge straffen op. Maar goed, dit lijkt me een typisch Belgisch compromis. Genk werd gespaard, Tubeke werd gespaard en dus is iedereen content.”