Politieke crisis van België is wereldnieuws

Print
Politieke crisis van België is wereldnieuws

Politieke crisis van België is wereldnieuws

Het nieuws over de Belgische politieke crisis is tot over de landsgrenzen verspreid, al trekken slechts weinig kranten conclusies uit de verwikklingen rond premier Leterme.

NRC Handelsblad
“Leterme stapelt crisis op crisis”
“Opnieuw politieke crisis in België. En opnieuw is Yves Leterme de hoofdpersoon”, klinkt het fijntjes in NRC Handelsblad.

De Volkskrant
“Yves Leterme neemt ontslag”
“Het einde van Yves Leterme als premier van België lijkt nabij”, luidt het bij de Volkskrant. Volgens de Nederlandse krant is zijn positie “onhoudbaar” geworden, “nu er bewijzen zijn van zijn inmenging.”

Trouw
“Aan een zijden draadje”
Yves Leterme heeft zichzelf in grote problemen gebracht, luidt het bij de Nederlandse krant Trouw. Door een brief te verspreiden “die zoveel vragen oproept, dat Letermes positie alleen maar verzwakt is.” Nog volgens Trouw brengt Leterme op deze manier de regering aan het wankelen.

Le Monde
“Trouble”
De meeste aandacht van het Franse dagblad Le Monde gaat uit naar de rol van Yves Leterme en zijn veronderstelde poging tot beïnvloeding van het Fortis-arrest. Die beslissing om de verkoop aan de Franse bank BNP Paribas op te schorten, heeft voor België “verwoestende effecten”, klinkt het. Het woord ‘trouble’ wordt zowel gehanteerd voor de opschudding die zijn brief in de Kamer van Volksvertegenwoordigers veroorzaakte, als voor de Fortis-affaire, die volgens Le Monde ‘een duistere affaire’ aan het worden is.

Le Figaro
“BNP Paribas verzwakt”
Ook de Franse krant Le Figaro kijkt vooral naar de gevolgen van het gebakkelei rond de Fortis-verkoop voor BNP Paribas. Die zou wel eens helemaal niet door kunnen gaan, denkt de krant. De positie van Leterme wordt “zeer kwetsbaar” genoemd.

Financial Times
"Druk neemt toe op Belgische eerste minister"
De druk om ontslag te nemen blijft maar stijgen voor de Belgische premier nadat hij de rechters van zijn land probeerde te beïnvloeden bij de ontmanteling van de zorgwekkende Fortis-bank.

Lees hier: 'Spartelen als een vis op het droge', het standpunt van redacteur Paul Geudens over de crisis.