Belg gaat meer koken en minder naar de dokter

Print
Belg gaat meer koken en minder naar de dokter

Belg gaat meer koken en minder naar de dokter

Ruim zeven op tien Belgen ziet de economie in 2009 verslechteren, maar dat wil niet zeggen dat we volgend jaar met zijn allen bij de pakken gaan neerzitten. Uit een enquête van trendonderzoeksbureau BeXpertise bij 5.000 Belgen blijkt dat we de crisis volgend jaar vooral met veel creativiteit te lijf zullen gaan.

Minder sparen

Wij gaan volgend jaar met zijn allen minder geld op ons spaarboekje zetten. Nog slechts 13% van de Belgen is van plan om meer te gaan sparen in 2009. Vorig jaar was dat nog 32 %. De reden daarvoor: de Belg denkt volgend jaar door de crisis minder geld over te gaan houden om opzij te leggen.

Minder naar de dokter

Om geld te besparen zullen we volgend jaar ook minder snel bij de dokter gaan aankloppen. De Belg zal in 2009 veel meer zelf doktertje spelen en op internet op zoek gaan naar lapmiddeltjes. Ook gaan we meer pogingen doen tot gezondheidspreventie.

Meer zelf koken

Vorige week al werd bekend dat de Belg door de crisis meer frieten gaat eten. Het aantal restaurantbezoeken zal volgend jaar dan weer dalen. In plaats daarvan gaat de Belg in 2009 ook weer meer achter het fornuis staan en meer bij de ouders gaan eten. Ook de brooddoos zal in 2009 een revival maken.

Minder fair trade en bio

Een derde van de Vlamingen is van plan om volgend jaar zijn fair-tradeaankopen terug te schroeven. Ook op bio-producten wil een derde van de Belgen volgend jaar gaan besparen.

Meer tijd voor zichzelf

Eén op drie Belgen wil meer tijd voor zichzelf maken en maakt massaal gebruik van Facebook en Netlog. Twee derde van de jongeren zit er nu al op, en één op vijf 50-plussers.

Niet minder reizen

De Belg bespaart niet op reizen. Zeven op tien denken sowieso op reis te gaan, al zoekt de Belg wel goedkopere reisformules.