Kroningskalender in elke Tongerse bus

Kroningskalender in elke Tongerse bus

Kroningskalender in elke Tongerse bus

Tongeren - Heel Tongeren heeft gisteren- of deze morgen de Kroningskalender in zijn bus gevonden. De Post heeft 13.757 stuks verdeeld. Handig om te weten wanneer Kroningscomité, processiegroepen en sympathiserende Tongerse verenigingen - héél Tongeren dus - activiteiten plannen.

Nog een hebbeding: die van de Kroning lanceren voor het eerst een dvd met foto’s van processiegangers tussen 1967 en 2002. En daarvoor was de raadzaal van het Tongerse stadhuis woensdagavond afgeladen.

Er zijn overigens meer exemplaren gedrukt van de kalender - in het totaal 16.000 - maar die gaan dan naar scholen, openbare gebouwen en het ziekenhuis. Heel Tongeren zal en moet het weten.
En ja, er is een link tussen kalender en dvd. De fraaie foto’s op kalender (12) en dvd (244) zijn allemaal van de Kortessemse huisarts met Tongerse roots Dany Lousbergh (57). Die fotografeert sinds zijn zevende, sinds zijn eerste boxke. In die jaren passeerden ook wel eens de Kroningsfeesten voor de lens van Dany. Wat zou uitgroeien tot een mooie collectie van waardige close-ups van heel veel mensen die ooit meeliepen of nog meelopen. ‘Kroningskoppen’, heet de dvd terecht.

Hoffotograaf
Nu is Dany zowat de hoffotograaf van de Kroningsfeesten. Dat begon met een terloopse vraag bij een fototentoonstelling na een reis in de Himalaya: “Zeg Dany, maak jij soms ook geen foto’s van de Kroning?” Zoiets, maar dan in het Tongers. Wat ertoe zou leiden dat Dany uiteindelijk heel zijn Kroningscollectie, met foto’s en dia’s van de edities 1967, 1974, 1981, 1988, 1995, en 2002, inclusief auteursrechten, zou afstaan aan het Kroningscomité. Op een voorwaarde: “Zo lang het maar ten voordele is van de Kroning.”

Zo’n hoffotograaf heeft het overigens niet altijd onder de markt: “Bij de editie van 2002 heeft een bestuurslid me eens willen wegjagen toen ik tussen twee groepen in foto’s trok. ‘Zeg meneer, aan de kant, juist gelijk als iedereen.’ Och ja, die mens had mijn badge niet gezien. Kan gebeuren.”

Familie
Ook opvallend woensdagavond in de raadzaal: er waren ook delegaties van de zevenjaarlijkse feesten van Hasselt, Susteren en Maastricht aanwezig. “De tijd van concurrentie en naijver is gelukkig lang voorbij”, zegt voorzitter Georges Willemaers. “We zijn één grote familie geworden en geven elkaar zelfs tips. En toch behoudt ieder zijn eigenheid. Dat is toch mooi.”

Het zijn trouwens hectische maanden voor de voorzitter. Die neemt naar verluidt zijn telefoon zelfs mee naar het kleinste kamertje. En dus is hij blij dat het Kroningssecretariaat van start gaat op maandag 5 januari op de benedenverdieping van het stadhuis, rechts van de Toeristische Dienst. Waar het bevrouwd wordt door Nathalie Crommen en Sabrina Dendas. In februari komen er nog eens 2 pwa’ers bij. U weet waarheen met uw Kroningsvragen.

Jan BEX/Dirk ROEFFLAER

Dvd ‘Kroningskoppen’: voor 10 euro te koop in het Kroningssecretariaat (vanaf 5 januari), Markt Tongeren of via overschrijving op rek.nr. 735-3390880-39.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio