Kerststallen zonder beelden in Heusden en in Zolder

Kerststallen zonder beelden in Heusden en in Zolder

Kerststallen zonder beelden in Heusden en in Zolder

Heusden-Zolder - Heibel gisteravond op de gemeenteraad: het gemeentebestuur bleek niet van plan een kerststal te zetten in Heusden-centrum (Sint-Willibrordusplein) en in Zolder-centrum (Heldenplein). “Vorig jaar zijn de beelden gestolen of vernield, en nieuwe zijn te duur.”

Het plaatsen van de traditionele kerststallen bleef al verdacht lang uit dit jaar. Maar ondertussen staan ze er, evenwel leeg, dus zonder kerstbeelden. Gaat het om nieuwe besparingen, schepen van Begroting Marc Vanderstraeten (CD&V-Plus)? “Ja en neen. De beelden zijn vorig jaar zowel in Heusden als in Zolder gestolen. En nieuwe kosten veel geld. Te veel geld.”

Kleingeld
Die beslissing krijgt heel wat tegenwind. “We zitten met veel vragen”, zeggen Tony Beerten en Peter Tielens van oppositiepartij Nieuw. “Blijkbaar zijn de kerstbeelden vorig jaar gestolen of vernield. Niemand weet daar echter iets van. Wil het bestuur misschien geen kerstbeelden plaatsen? Als je ziet dat er vorige maand wel geld was voor zeven verschillende iftarfeesten en ook voor een peperdure tijdelijke slachtplaats voor het recente offerfeest, dan lijkt de kostprijs van kerstbeelden ons toch kleingeld.”

Zolder
De redding komt mogelijk van de kerkfabriek van Zolder-centrum. “Zij hebben te kennen gegeven dat ze eventueel voor beelden willen zorgen als er een kerststal geplaatst wordt aan de kerk”, zegt burgemeester Sonja Claes (CD&V-Plus). “En dat hebben we intussen gedaan. We hadden datzelfde voorstel gedaan bij de kerkfabriek van Heusden-centrum, maar die zag dat niet zitten. Gelukkig heeft de heemkundige kring van Heusden voorgesteld in de kerststal een doek te hangen ter vervanging van de beelden. En wat de beelden van vorig jaar betreft: die zijn effectief gestolen, de beelden van Heusden zijn vernield teruggevonden. En we kunnen toch moeilijk kerstbeelden zonder arm of hoofd plaatsen. Beide kerkfabrieken hebben trouwens genoeg budget om zelf nieuwe beelden te kopen.”

Sponsor
Gemeenteraadslid Simonne Janssens-Vanoppen (NV-A) is zelf ook lid van de kerkfabriek van Zolder. “We willen wel voor beelden zorgen, maar alleen als we een sponsor vinden. Zelf hebben we zomaar geen kerstbeelden. Misschien moeten we dit jaar een extra collecte houden. Want geef toe, een kerststal zonder beelden...”
Het is dus momenteel een vreemd beeld op de pleinen in Heusden en Zolder, met lege kerststallen. De Drie Wijzen zijn misschien nog onderweg uit het Oosten, de rest is alvast spoorloos.

Bert HOUBRECHTS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio