Gallo-Romeins Museum opent zes weken later

Tongeren - Het provinciaal Gallo-Romeins Museum (GRM) heropent niet op 4 april maar op 20 mei 2009. Door een probleem bij een onderaannemer moeten daaropvolgende werken schuiven.
De nieuwe datum is er niet toevallig: twee dagen later wordt de scheiding van de Limburgen in 1839 gevierd met een groot volksfeest. Zo krijgen alle Belgische en Nederlandse Limburgers de kans het GRM gratis te bezoeken.

Het was bekend dat het GRM in een spurt zat naar 4 april, de dag waarop het museum uitgebreid en vernieuwd zou heropenen. “Maar er is een probleem met de levering van de ramen bij een onderaannemer”, zegt Gilbert Van Baelen, gedeputeerde voor Cultuur.
“Daardoor kan de administratie van het museum niet deze derde week van december verhuizen, zoals gepland, maar pas in de derde week van januari. Je kan de mensen moeilijk in de kou laten werken. Daardoor schuift alles op. Vier april, opening van het toeristisch seizoen, is altijd een werkdatum geweest. 20 mei geeft ons meer tijd het museum in de beste omstandigheden te openen. Onder meer de stad Tongeren kan zo meer garanties bieden voor de afwerking van omgevingswerken.”

20 mei is niet lukraak gekozen. “Dat is de woensdag voor Onze-Lieve-Heer Hemelvaart, een woensdag voor een verlengd weekend. Op 22 mei 2009 vieren we met een groot volksfeest 170 jaar scheiding van de Limburgen. Daar past de heropening van het Gallo-Romeins Museum perfect in. Alle inwoners van de beide Limburgen zullen in een nog nader te bepalen periode rond die 22ste mei ons museum gratis mogen bezoeken. Het Bonnefantenmuseum in Maastricht, dat in 2009 zijn 125ste verjaardag viert, doet dan hetzelfde.”

De afspraak is gemaakt bij de totstandkoming van het Limburg Charter. “Wij vieren de opening van het GRM, zij de verjaardag van het Bonnefantenmuseum. Toen is gezegd: ‘Laten we daar een gezamenlijk aanbod van maken’. Nu hebben we samen een mooi verhaal.”

JBx

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio