“Creatieve ingreep om vaste mensen te houden”

“Creatieve ingreep om vaste mensen te houden”

“Creatieve ingreep om vaste mensen te houden”

Genk - “Ik vind het jammer dat we eerdere beloften hebben moeten intrekken. Maar de omstandigheden zijn uitzonderlijk. We hebben alles op alles gezet om onze vaste medewerkers aan boord te houden.” Dat zegt algemeen directeur Guy Martens van Ford Genk.
De topman van Ford Genk reageert daarmee op de jongste productieverlaging die de constructeur woensdag aankondigde. Gevolg daarvan is dat Ford Genk de eerdere belofte, om 200 mensen met een tijdelijk contract in vaste dienst te nemen, niet kan nakomen. Van de andere kant kunnen 192 tijdelijken met een startbaancontract nog één of twee jaar blijven. De tijdelijken weten vandaag welk lot hun boven het hoofd hangt.

“Door vier dagen te werken en één dag te stempelen kunnen we tenminste de 4.900 vaste mensen aan boord houden”, zegt Martens. “Dat brengt de gemiddelde dagproductie op 800 exemplaren, dat is 40% minder dan de 1.346 stuks van voorheen, en in lijn met de ineengestorte verkoop”, zegt Martens. Of daarmee het dieptepunt bereikt is, is nog niet zeker. “Onze centrale verkoopdiensten houden er rekening mee dat het nog iets lager kan, maar er is geen duidelijk zicht.”

Voor de vakbonden was de pil moeilijk om slikken. “Maar ze hebben hun verantwoordelijkheid genomen, ook al was dat moeilijk”, zegt Martens.

Het plan om twee keer 35 miljoen euro te investeren voor de opfrissing van de modellen blijft behouden. “We moeten onze modellen goed verzorgen, om de verkoop te ondersteunen”, aldus nog Martens.

Dominiek CLAES

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio