Wetstraat in de greep van Cassatie

Print
Wetstraat in de greep van Cassatie

Wetstraat in de greep van Cassatie

Volgens minister van Financiën en vicepremier Didier Reynders volgen er vrijdag geen ontslagen in de regering. Het kernkabinet vergadert sinds 10 uur in de Wetstraat. Het is nu wachten op een nieuw rapport van het Hof van Cassatie. PS-kopstuk Laurette Onkelinx sluit niet uit dat er koppen zullen rollen.

15.00-15.30 uur: De voorzitter van het Hof van Cassatie stelt zijn nieuw rapport voor.
16 uur: Het partijbestuur van Open VLD komt samen.
17 uur: Nieuwe conferentie van de voorzitters.

Rare toestand

"Het is een rare toestand", klonk het vanochtend bij Reynders. "Enerzijds hebben we de brief van de voorzitter van het Hof van Cassatie, anderzijds het verslag van de procureur-generaal over het hof van beroep. Tussen die twee documenten bestaan veel contradicties. Maar we moeten nu eerst de nota van de voorzitter van het Hof van Cassatie afwachten."

Koppen rollen

Vooraleer de ministers weer in kernkabinet gingen, wilden slechts enkele ministers wat kwijt. "Als uit het uitgebreide verslag van het Hof van Cassatie blijkt dat topministers voor ons informatie achtergehouden hebben, moeten er koppen rollen", aldus Laurette Onkelinx, minister van Sociale Zaken.

Lees hier: 'Spartelen als een vis op het droge', het standpunt van redacteur Paul Geudens over de crisis.Magistratenoorlog

Het Hof van Cassatie stelde donderdag in een vertrouwelijke brief aan Kamervoorzitter Herman Van Rompuy dat het kabinet van Leterme het Fortis-vonnis probeerde te beïnvloeden. Dat zou een flagrante schending van de scheiding der machten zijn.

De procureur-generaal van Brussel benadrukt echter dat het Fortis-arrest niet rechtsgeldig tot stand kwam. Het ontslag van Leterme, dat urenlang in de lucht hing, lijkt voorlopig van de baan. Het is nu wachten op een nieuw rapport.

Onze justitie-expert John De Wit kreeg de brief van het Hof van Cassatie in handen. Lees hier wat het Hof van Cassatie schreef of beluister hieronder wat er in de brief staat.

De regering kwam donderdag om 16.30 uur bijeen op het kabinet van premier Leterme voor een extra vergadering. De PS bevestigt dat er werd gepraat over Leterme's ontslag.

Drie voorzitters van de meerderheidspartijen vervoegden de ministers later op de dag. Het gaat om Marianne Thyssen (CD&V), Bart Somers (Open Vld) en Elio Di Rupo (PS). De twee andere voorzitters, Joëlle Milquet (cdH) en Didier Reynders (MR) waren al aanwezig.

Hof van Cassatie

De aanwezigen gingen om 23.30 uit elkaar zonder dat er een ontslag viel. Ze overlegden over de brief van het Hof van Cassatie. De procureur-generaal van het hof van beroep beweert echter dat de brief die zijn instantie eerder op de dag verstuurde, niet volledig is.

Volgens de man kwam het Fortis-arrest niet rechtsgeldig tot stand. De debatten werden immers niet heropend, en dat gebeurde volgens de procureur-generaal op een onwettige manier. Hij adviseert minister van Justitie Jo Vandeurzen om naar het Hof van Cassatie te stappen om het Fortis-arrest ongedaan te laten maken.

Donderdagnamiddag leek het er sterk op dat premier Leterme niet meer kon ontkomen aan zijn ontslag. Dankzij de nota van de procureur-generaal van Brussel, heeft Leterme een nieuw argument tegen de vernietigende brief van het Hof van Cassatie.

Vrijdagmiddag wordt een nieuwe nota van de voorzitter van het Hof van Cassatie verwacht. Hij zal dan meer uitleg verschaffen aan de regering.

Kamer

De plenaire vergadering van de Kamer komt mogelijk vrijdag opnieuw samen. De fractievoorzitters hebben beslist om vrijdagmiddag omstreeks 11.30 uur verder te overleggen.

Lees hier het Kamerantwoord dat Jo Vandeurzen donderdag wou geven.

Brief

Woensdag werd een brief van Leterme aan minister van Justitie Jo Vandeurzen voorgelezen in het parlement. De Groof vroeg aan Letermes kabinetschef Hans D'Hondt om iemand anders dan zijn vrouw op de zaak te zetten. Lees de brief van premier Leterme.

Het parket van Brussel voert een onderzoek naar de brief van Leterme aan Vandeurzen. Het parket meldt dat de kabinetschef van premier Leterme een medewerker de opdracht gaf om de openbaar aanklager om te praten. De kabinetschef excuseerde zich achteraf voor het boze telefoontje.

BNP Paribas

De verkoop van Fortis aan BNP Paribas wordt intussen opgeschort wegens het arrest van het hof van beroep van Brussel. De Franse bank meldt in een persbericht dat haar aandeelhoudersvergadering, die voor vrijdag gepland was, niet doorgaat. Ondertussen benadrukt BNP Paribas dat het bedrijf geïnteresseerd blijft in Fortis.

De meerderheidspartijen kwamen woensdag overeen om een onderzoekscommissie naar Fortis op te starten. De commissieleden zullen ondermeer een brief van Leterme over contacten van zijn kabinet met een magistraat onderzoeken.

Lees hier "Einde van Leterme niet noodzakelijk einde van regering" (audio)
Lees hier 'Hier komt niemand mee weg', het standpunt van Paul Geudens.
Lees hier 'Leterme steekt het altijd op de anderen', het standpunt van Eric Donckier.

Lees ook: De Wever: "Eén ontslag maakt de lente niet"
Lees ook: Scheiding der machten? De chronologie
Lees ook: "Ik vergelijk Leterme met president Ceausescu"
Lees ook: Politieke crisis van België is wereldnieuws
Lees ook: Lachen met lijdensweg van Leterme