Luc Dhoore eerste ereburger van Genk

Voormalig minister Luc Dhoore (80), de vader van huidig schepen voor Mobiliteit Michael, wordt de eerste ereburger van Genk.

Het is voor het eerst dat Genk een reglement heeft opgesteld voor het toekennen van het ereburgerschap.

“Luc Dhoore heeft zich ten opzichte van de stad maar zeker ook ten opzichte van de gemeenschap op zeer uitzonderlijke, baanbrekende en langdurige wijze verdienstelijk gemaakt”, zegt schepen van Communicatie Wim Dries.

Minister

In zijn 23 jaar als volksvertegenwoordiger was Luc Dhoore voor de toenmalige CVP vijf jaar staatssecretaris en vijf jaar minister, tot in 1981. Hij zetelde ook ruim zeventien jaar in de Genkse gemeenteraad. Na zijn politieke carrière was hij onder meer voorzitter van het Nationaal Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking en het Vlaams Centrum voor Integratie van Migranten.

Dhoore was ook één van de officiële waarnemers tijdens de eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika. Luc Dhoore is geboren in het Oost-Vlaamse Waarschoot, studeerde af als licentiaat in de politieke wetenschappen en doctor in de rechten. Voor zijn politieke carrière was Dhoore onder meer personeelschef in de mijn van Winterslag.

CN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio