Koop eens een kilt

Hamontse Frieda Meurs (31) nam ‘Great Scotland’ in Sint Niklaas over, en verhuisde de enige Schotse winkel van België naar Achel. Met hulp van vriend Stephen Tierney verhuurt en verkoopt ze alle denkbare Schotse attributen. Van kilt tot doedelzak.

Toen Frieda Stephen ontmoette, kwam hij net terug van tien jaar Schotland. Stephen had, geïntrigeerd door zijn Schotse afkomst, op zijn twintigste zijn koffers gepakt om zijn vaders vaderland te verkennen. Hij studeerde neuropsychologie aan de unief van Glasgow en leerde er doedelzak op hoog niveau. Met Frieda klikte het meteen. Toen Frieda uitkeek naar een andere baan - ze werkte voorheen als ambtenaar - viel een mogelijke overname van Great Scotland als een geschenk uit de hemel.

“Wij zijn de enige verdeler van Schotse artikelen in ons land”, legt Frieda uit. “Verkoop en verhuur kan ook via internet. Al krijgt onze www.greatscotland.be nu wel een nieuw jasje. Ons clientèle bestaat voornamelijk uit doedelzakgroepen. In België zijn er dat toch zo’n twintig, maar ook in Nederland, Duitsland en Frankrijk wordt er flink geblazen. En verder zijn onze kilts in de etalage echt wel lokkers.”

Haggis in blik

Frieda en Stephen verhuren én verkopen kilts. Van confectie tot maatwerk. “Er is een ruime keuze aan stoffen, motieven en plooien,” vertelt Stephen. “Er zijn echt duizenden mogelijkheden. De prijs van een kilt kan variëren van 95 euro voor een instapmodel tot 450 euro voor een kilt op maat.”

Naast de typische haggis (in blik), dolken, drums, schoenen en tassen hebben Frieda en Stephen ook doedelzakken in hun assortiment. Prijs? Van 800 tot 8.000 euro. Regelmatig bezoeken de twee ook Schotse beurzen en evenementen. “We werken professioneel. Wie bij ons koopt, kan rekenen op een eerlijke prijs, kwaliteit en professioneel advies.”

Linda THEUNISSEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer