Nederlands en Belgisch Limburg vanaf vandaag één provincie

Nederlands en Belgisch Limburg vanaf vandaag één provincie

Nederlands en Belgisch Limburg vanaf vandaag één provincie

Vandaag ondertekenen de gouverneurs van beide Limburgen hun huwelijkscharter. Ze gaan samenleven onder de titel ‘Oost West, Limburg Best’. Nederlands- en Belgisch-Limburg zijn sinds 1839 gescheiden.

In het charter staan een aantal kansen opgelijst waarvoor zeker wordt samengewerkt. Op nummer één staat transport. Zo denken ze aan het gezamenlijk gebruik van de IJzeren Rijn en aan de goederenspoorverbinding tussen Genk en Sittard waarvoor de haalbaarheid wordt bestudeerd. Op logistiek vlak kunnen de provincies zich samen sterker profileren ten opzichte van zowel Antwerpen als van Rotterdam.

Ander punt is arbeid. Hierbij zou VDAB en zijn Nederlandse tegenhanger werkzoekenden kunnen uitwisselen. Samen kunnen ze ook een lijst van knelpuntberoepen opstellen. Wat onderwijs betreft wordt er gedacht aan het uitwisselen van docenten en aan grensoverschrijdende scholengemeenschappen.

Pers

Ook de ziekenhuizen van beide Limburgen kunnen samen aan de slag. Daarbij denkt men aan het ziekenhuis van Maastricht en dat van Tongeren. Aan beide kanten van de Maas willen ze ook hun CO2-uitstoot beperken. Zelfs de pers gaat intenser samenwerken. Deze krant zal nieuws uitwisselen met De Limburger. Daarvoor wordt een grensoverschrijdende redactieploeg samengesteld.

Op vlak van veiligheid is er van alles mogelijk. Zoals politie-ambtenaren die bij elkaar op bezoek gaan.
We gaan nu weer samen met de Nederlanders, terwijl we in feite al 170 jaar gescheiden leven. Die scheiding vieren we op 19 april 2009.

LC

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio