Vier getunede versies van de Mercedes GLK

Print
Vier getunede versies van de Mercedes GLK

Vier getunede versies van de Mercedes GLK

Het tunen van auto’s wordt big business. Zodanig zelfs dat de autoconstructeurs zelf de show willen stelen op de jaarlijkse tuningbeurs Sema in Las Vegas. Mercedes liet tuningfirma’s los op de GLK. Met succes, want één daarvan zal dit jaar nog bij de dealers staan.

Het personaliseren van auto’s is in de mode tegenwoordig. Tuningbeurzen lokken massa’s belangstellenden en de branche ziet zijn opbrengst exponentieel groeien. De liefhebbers geven vaak immers meer geld uit aan het personaliseren van hun auto dan aan de aanschaf ervan.

Het wereldcentrum van de tuningsector is eenmaal per jaar in Las Vegas gevestigd. Sema, wat staat voor Special Equipment Market Association, is de grootste tuningbeurs ter wereld. De belangrijkste ook, want ook gewone autoconstructeurs vinden steeds vaker dat hun aanwezigheid op zo’n beurs goed kan zijn voor hun imago. De Amerikaanse auto-industrie weet dat al langer, stilaan raken ook de Europese merken daarvan overtuigd.

Volvo pakte enkele jaren geleden op de Sema al uit met speciale versies en nu is het de beurt aan Mercedes met de GLK. De GLK is vanaf januari volgend jaar ook in de Verenigde Staten verkrijgbaar en Mercedes wil de compacte terreinwagen vooral aan een jeugdig publiek verkopen.

Voor dat jeugdige imago werden vier tuningfirma’s – drie Noord-Amerikaanse en één Duitse – in de arm genomen en die kregen één heel eenvoudige opdracht: doe wat je wil, het kan niet gek genoeg. Een van de ontwerpen, dat van de Duitse firma Brabus, gaat naar alle waarschijnlijkheid dit jaar nog in productie. De drie andere gaan waarschijnlijk een carrière van showcar tegemoet.

Pikes Peak

Genoemd naar de befaamde klimkoers in Colorado. Florida is blijkbaar vruchtbare grond voor allerlei tuningbedrijven want ook deze versie komt uit de Sunshine State.

De firma Renntech bouwde een hybride versie van de GLK. De V6 benzinemotor wordt bijgestaan door een elektromotor maar die dient niet om het verbruik te verlagen, maar om de prestaties te verhogen.

www.renntechmercedes.com

Widestar

Dit is de enige GLK die niet door een Amerikaanse tuner onder handen werd genomen. De firma Brabus in het Duitse Bottrop staat bekend om zijn lichtjes geflipte versies van bestaande Mercedes-modellen.

De GLK Widestar met sportieve look en grote wielen is voorzien van een V6-dieselmotor en wordt nog dit jaar door Brabusdealers verkocht.

www.brabus.com

Urban Whip

De GLK Urban Wip is een ontwerp van de firma Boulevard Customs in Florida. De carrosserie werd verbreed en het dak werd weggezaagd. Daardoor ontstaat een terreincabrio.

Zodat iedereen van deze auto kan genieten werd een hifi-installatie ingebouwd die voor een aardbeving van vijf op de schaal van Richter kan zorgen. Ook opvallend: wielen maatje 26 inch. Wij wisten niet dat ze bestonden.

www.blvdcustoms.com

Rock Crawler

De Rock Crawler is de versie van de GLK die het avontuur niet uit de weg gaat. Forse terreinwielen en –banden, heel veel stootplastic rondom, extra lichten en een koevanger waarvoor je in Europa de gevangenis in vliegt. De Rock Crawler kan ook dienen op een skateparcours. Geen wonder dat deze versie in Canada werd gemaakt.

www.legendarymotorcar.com