VW BlueMotion van de tweede generatie

Print
VW BlueMotion van de tweede generatie

VW BlueMotion van de tweede generatie

Een verbruik van minder dan 4 liter is niet langer een voorrecht van stadswagentjes. Bij Volkswagen zijn de BlueMotion-modellen inmiddels aan hun tweede generatie toe. Bovendien pakt Audi uit met de eerste A4 die minder dan 4 liter op 100 kilometer verbruikt.

De BlueMotion-versies, zeg maar de groene versies van de Golf, Passat en anderen, zijn hier en daar wat lichter gemaakt, hebben een betere aerodynamica,worden voorzien van een versnellingsbak met langere verhoudingen en worden aangedreven door een extra zuinige motor. Dat zorgt voor spectaculaire verbruikcijfers.

Tot dusver werden de Golf en Passat Blue- Motion aangedreven door een 1.9 liter TDI met pompverstuivers, maar vanaf volgend jaar is er een splinternieuwe 1.6 liter turbodiesel met common rail (110 pk) die nog spectaculairdere verbruikscijfers voorlegt.

De nieuwe Golf BlueMotion verbruikt amper 3,9 liter op 100 kilometer en stoot daarbij slechts 99 gram CO2 uit per kilometer. In de Passat bedraagt het verbruik iets meer dan 4 liter op 100 kilometer, wat staat voor 114 gram CO2 per kilometer. De nieuwe BlueMotion-modellen zijn bovendien voorzien van een stop&go-automaat.

Blue TDI

Recent heeft VW nog een verdere ontwikkeling van deze motor voorgesteld: de Blue TDI. Daarbij worden de BlueMotion-modellen nog eens extra voorzien van een SCR-katalysator met AdBlue-additief om de stikstofuitstoot (NOx) terug te dringen.

In het geval van de Passat Variant bedraagt het verbruik slechts 4,1 liter en de CO2-uitstoot 109 gram per kilometer. Deze motor beantwoordt nu al aan de Euro 6 milieunorm die ingaat in 2014. Wanneer de Blue TDI op de markt komt is nog niet bekend.

Guido CLOOSTERMANS

Bron: Magazine