"Tekort van twee procent in begroting voor 2009"

Print

Tekort van twee procent in begroting voor 2009

De begroting van volgend jaar mag van de federale regering twee procent in het rood gaan. Dat heeft minister van Klimaat Paul Magnette (PS) verteld in het programma 'Mise au point' op de Franstalige openbare omroep. Sabine Laruelle (MR), Joëlle Milquet (CDH) en (PS) zien wel wat in dat idee.

Volgens de Waalse politici werd een akkoord gesloten dat men de btw op verschillende producten tijdelijk zal verlagen. Volgens Laruelle kan een algemene verlaging niet, maar de tarieven kunnen wel dalen op bijvoorbeeld een bepaald volume gas of elektriciteit.

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld), ook aanwezig in het RTBF-programma, had het over een btw-verlaging in de bouw. Zo zou op een eerste schijf van 50.000 euro slechts 6 procent btw betaald moeten worden in plaats van 21 procent. CD&V heeft ondertussen gemeld dat het die verlaging in de bouw inderdaad ziet zitten.

Niet verder dan 1,2%

Dewael ontkende echter het akkoord dat de begroting met twee procent in het rood mag. "Als we rekening houden met de tragere economische groei zal er een tekort zijn van 1,2 procent. Veel verder dan dat kunnen we toch niet gaan."

Voorbarig

Premier Yves Leterme (CD&V) zei eerder geen voorstander te zijn van een tekort bij de begroting. Hij zei zondag ook alle berichten rond de begroting, zoals deze, als voorbarig te beschouwen.