Iers varkensvlees geblokkeerd in Belgische bedrijven

Print

Iers varkensvlees geblokkeerd in Belgische bedrijven

In twee Belgische bedrijven is 900 ton uit Ierland afkomstig varkensvlees geblokkeerd. Het Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) onderzoekt momenteel waar het vlees is terecht gekomen.

Volgens het FAVV gaat het om varkensvlees dat verwerkt is in afgeleide producten. Het FAVV gaat het Ierse varkensvlees traceren. Eerder werd bekend gemaakt dat bij grenscontroles in België en Frankrijk besmet Iers vlees was opgedoken.

200 keer de norm

De Ierse vleesindustrie is getroffen door een dioxinecrisis. Het Ierse voedselagentschap heeft bekend gemaakt dat het varkensvlees besmet is. In Ierland werden in stalen van het vlees dioxinewaarden gemeten die 80 tot 200 keer zoveel bedragen als wettelijk toegestaan. 47 boerderijen die mogelijk besmet voer aan de varkens gaven, zijn voorlopig gesloten.

Geen levende varkens

Intussen worden alle producten met varkensvlees uit de Ierse winkelrekken gehaald. De overheid waarschuwt de bevolking ook om varkensvlees dat na 1 september verkocht werd, weg te gooien. België zou dit jaar geen levende varkens uit Ierland hebben ingevoerd.