Amerikaans onderzoek toont aan dat geluk besmettelijk is

Print
Amerikaans onderzoek toont aan dat geluk besmettelijk is

Amerikaans onderzoek toont aan dat geluk besmettelijk is

Mensen met gelukkige kameraden zijn doorgaans gelukkiger dan mensen met vooral zwartkijkers in de vriendenkring. Dat geluk is bovendien aanstekelijk. Wie gelukkig is, kan een heel netwerk gelukkiger maken, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Als wij u een goede raad mogen geven: zoek plezante vrienden om de crisis gelukkig door te komen. Trek u niet te veel aan van de beursval. Geld maakt niet gelukkig, vrienden wel. En wat minstens zo belangrijk is: uw eigen geluk verspreidt zich als uw griepjes doorheen uw sociaal netwerk, en maakt u bijzonder geliefd.

Een gelukkige vriend van een vriend van een vriend doet de kans op persoonlijk geluk met zes procent stijgen, aldus een analyse van 50.000 sociale connecties tussen 5.000 vrienden die door onderzoekers aan de universiteit van Californië werd uitgevoerd. “Bij een loonsverhoging van 5.000 dollar (3.950 euro) per jaar is dat maar twee procent”, zegt onderzoeker James Fowler. “Zelfs mensen die we totaal niet kennen, hebben een grotere invloed op ons gemoed dan een substantiële stijging van ons inkomen.”

Kleine afstanden

Het geluk verspreidt zich volgens de makers van de studie het best op kleine afstanden. Een gelukkige vriend op minder dan een kilometer doet uw kans op geluk met 42 procent stijgen, een goede buur verhoogt die kans 34 procent. Opmerkelijk is dat de geluksimpact van echtgenotes veel kleiner is. Een gelukkige man of vrouw, doet de kans op geluk van de partner ‘slechts’ met acht procent toenemen.