Expo over zestig jaar mijnwerkers-brancardiers

De mijnwerkers-brancardiers van Meulenberg vieren vandaag hun zestigjarig bestaan met een tentoonstelling in de parochiezaal van de wijk.

De vereniging telt momenteel nog 72 leden, maar in haar gloriejaar 1967 waren 220 leden bij de Meulenbergse mijnwerkers-brancardiers. “De groep ontstond op 4 december 1948 tijdens het Sint-Barbarafeest van de KWB”, zegt huidig voorzitter Eddy Bruyninckx. “Onze afdeling was de eerste in Limburg met een eigen brancardiersvlag. Tijdens het wijden van die vlag, in 1951, is ook de kapel van Meulenberg gewijd. Die werd gebouwd op vraag van een Poolse priester, die een droom had waarin Maria hem vroeg een kapel te bouwen in de richting van de Teut. De brancardiers plaatsten daarin een beeld van Onze-Lieve-Vrouw, net als voor drie andere kapellen in de buurt.”

“Ons ledenaantal blijft dalen, omdat steeds meer vroegere mijnwerkers sterven”, zegt Bruyninckx. “Bij begrafenissen van leden zijn wij in ons mijnwerkerskostuum aanwezig, net als bij gouden bruiloften. We bezoeken ook zieke leden en gaan jaarlijks naar Lourdes.”

De tentoonstelling opent straks na de mis van 17.30 uur in de kerk van Meulenberg. Nadien vindt een receptie plaats.

PeC

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio