Gratis kerstmaaltijd voor alleenstaande 50-plussers

Maaseik - Marina Ooijen (49) heeft zeven restauranthouders uit Maaseik zover gekregen om alleenstaande vijftigplussers met Kerstmis gratis eten te geven. Ze heeft nu al 35 mensen op haar lijst staan.

Hoe ze op het idee is gekomen? “Door die actie met asielzoekers die jullie vroeger met de krant deden. Het zijn toch niet alleen asielzoekers die alleen zijn met Kerstmis? Dus dacht ik: laat ik de alleenstaande vijftigplussers uitnodigen voor een etentje. Ik wilde eerst zelf ergens een etentje regelen, ik had ook al overal van alles gekregen. Slaatjes, champignons, soepgroenten en tafellakens. Maar toen dacht ik: waar vind ik voor kerstdag een kok? Ik had vriendinnen die wilden helpen, maar ik doe zoiets liever echt goed. Daarom heb ik de uitbater van ‘t Kelderke aangesproken. ‘Met hoeveel mensen komen jullie?’, zei hij meteen. Toen ‘t Kelderke meedeed, kon ik dat aan de andere restaurants vertellen. De Buren, Tiffanys, Het Stadhuis, de Lepelaar, de Starre en nog een ander restaurant dat anoniem wil blijven, ze hebben allemaal ja gezegd. Ze laten de mensen gratis eten. De ene neemt er vijf, de andere twee en zo gaat dat maar door. En als ik meer alleenstaanden krijg die zich melden, dan contacteer ik meer restaurants.”

Je moet dus vooral niet jezelf aanmelden in die restaurants, het gratis etentje lukt alleen als je via Marina gaat. Ze heeft ook haar eigen regels opgesteld. “Ik zet vrouwen bij vrouwen en mannen bij mannen, want het mag geen relatiebureau worden. En ik heb gevraagd geen alcohol te schenken, want het is niet de bedoeling dat ze van hun stoel vallen. Van een chocolatier krijg ik ook cadeautjes om uit te delen.”

Dierenasiel
Wat gebeurt er met het eten dat ze overal heeft gekregen? “Dat heb ik aan de Sint-Vincentiusvereniging gegeven. Het OCMW had ook gevraagd of ik met hen wilde samenwerken, maar zij houden hun kerstdiner al vroeger. Ik wil echt op Kerstdag of ten laatste op tweede Kerstdag de mensen plezieren.”

Het is niet de eerste keer dat Marina een stunt uithaalt met Kerstmis. Vorig jaar heeft ze zich op het dierenasiel gestort. “Ik heb toen onder meer 400 m² nieuwe tegels geregeld en een pak sponsors gezocht. Het dierenasiel wilde me graag als vrijwilligster houden, maar ik wil graag telkens iets nieuws doen. Mijn goed doel voor volgend jaar? Dat verklap ik nu nog niet.”

Wat doet Marina in het dagelijkse leven? “Niets, ik heb ooit mijn nek gebroken en ben van de arbeidsmarkt geschrapt. Dus maak ik me graag nuttig met vrijwilligerswerk.”

Liliana CASAGRANDE

Alleenstaande vijftigplussers uit Maaseik kunnen zich inschrijven bij Marina Ooijen, 089/56.24.06.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio