Sprink wordt modern zwemcomplex

Bree - Het stadsbestuur wil het intercommunaal zwembad de Sprink langs de Sportlaan helemaal vernieuwen en uitbreiden met een sauna- en wellnescomplex. Een privéondernemer zal het nieuwe zwembad bouwen.

“In de jaren 70 was het Breese zwembad eigenlijk een intercommunale avant la lettre”, zegt burgemeester Jaak Gabriëls. “De gemeentebesturen van Bocholt, Bree en Meeuwen-Gruitrode bundelden hun krachten om samen één zwembad voor de hele regio te bouwen. Dat kwam er dus, langs de Sportlaan in Bree.”

Nu de oorspronkelijke beheersovereenkomst vervallen is, besloot het gemeentebestuur van Meeuwen-Gruitode niet langer deel te nemen aan de intercommunale. Bree en Bocholt blijven dus als enige partners over. Dat had al zijn weerslag op het personeelsbestand: er moesten enkele mensen afvloeien. Op het stadhuis werd echter al langer nagedacht over de toekomst van het zwembad.

Gabriëls: “De Sprink is een typisch zwembad uit de jaren 70: een vrij minimalistisch gebouw met een groot zwembad van 25 op 12 meter en een kinderbad van 12 op 8 meter. Naar hedendaagse normen is dat een totaal verouderd concept. Maak maar eens de vergelijking met de Dommelslag in Overpelt: dat is een hypermodern zwemcomplex met onder meer een wildwaterbaan, bubbelbaden en een sauna."

"Het gigantische succes van dat zwembad sterkt ons in de overtuiging dat er ook in onze regio mogelijkheden zijn om iets vergelijkbaars in te planten. We zijn dus van plan de Sprink om te bouwen tot een modern zwembad. Aangezien er langs de Sportlaan ruimte zat is, kan er nog uitgebreid worden. We denken onder meer aan een sauna- en een wellnesscentrum. Momenteel zijn we dan ook volop aan het onderhandelen met de privésector. We gaan het nieuwe zwembad niet zelf bouwen, en we gaan het achteraf ook niet zelf uitbaten. Bij de uitbating willen we echter wel nog iets in de pap te brokken hebben: zo zullen we er onder meer op toezien dat scholen, verenigingen en groepen voor gunstige tarieven van het nieuwe zwembad gebruik kunnen maken. De onderhandelingen over de plannen zijn in elk geval al flink gevorderd: we hopen een en ander zo snel mogelijk af te ronden, zodat we een timing kunnen opmaken.”

Patrick BREBELS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio