Eengemaakte opleiding kunst en ingenieurs in finale fase

Hasselt - De samenwerking tussen de Limburgse hogescholen en de universiteiten Hasselt en Leuven voor kunst en ingenieurs zit in een finale fase.
De hogescholen hebben al tegen hun personeel gezegd dat er één opleiding kunst en één opleiding ingenieurswetenschappen aankomt. Bij Xios kregen ze zelfs te horen dat die samenwerking vanaf volgend jaar ingaat.

De directeurs van de hogescholen zwijgen allemaal als vermoord. Ze willen niets kwijt, ze zijn namelijk als de dood dat de overeenkomst zou mislukken. Maar intussen hebben ze wel al hun personeel ingelicht over de nakende samenwerking.
Bij Xios deden ze dat zelfs op dezelfde dag dat ze 10 jaar technologiecampus vierden. De samenwerking betekent trouwens niet dat er minder docenten zullen nodig zijn, wel dat de docenten meer tijd krijgen om wetenschappelijk werk te doen naast hun onderwijsopdracht. De ‘academisering’ van de hogeschoolopleidingen houdt precies in dat die opleidingen meer wetenschappelijk moeten worden. Dat de hogescholen en universiteiten zouden samenwerken, is trouwens niet nieuw.

Minister Vandenbroucke heeft dit officieel al aangekondigd op de openingszitting van het academiejaar in september. Voor die samenwerking is er zelfs reconversiegeld (Limburg Sterk Merk) ter beschikking.

Bij de eengemaakte kunstenopleiding zijn KHLim en PHL betrokken. Ze hebben elk namelijk een aantal opleidingen in kunst. Bij de KHLim zitten de kunsten in de Media & Design Academie (onder meer televisie, film, fotografie, communicatie, productdesign). Bij de PHL hebben ze beeldhouwen, juweelontwerp, schilderkunst, vrije grafiek enzovoort. Strikt gezien overlappen die opleidingen zelfs maar voor een klein beetje, toch gaan ze samenwerken. De opleiding architectuur van de PHL gaat in elk geval niet op in de kunstenfaculteit.
Voor de ingenieursopleiding zullen Xios en KHLim samen aan de slag gaan, want zij bieden nu tal van gelijklopende opleidingen aan.

LC/LS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio