Boomgebouw Justitie moet klaar zijn in 2011

Hasselt - Alle Limburgse politieke kopstukken en minister Didier Reynders hebben de eerste steen gelegd van het Hasseltse justitiegebouw. Het boomgebouw is een ontwerp van de Berlijnse architect Jürgen Mayer samen met de Hasseltse bureaus van Bart Lens en a2o.

Minister van Justitie Jo Vandeurzen zei ook dat er gewerkt wordt aan Limburgse zittingen voor het Hof van Beroep. Op dit moment moeten Limburgers daarvoor namelijk naar Antwerpen. “De eerste voorzitter van het hof van beroep werkt momenteel aan een voorstel om in 2009 te experimenteren met zittingen in Hasselt. Eén keer in de maand zal één civiele kamer en één strafkamer in Hasselt zetelen. In de uitvoering van het gerechtsgebouw houden we daar alvast rekening mee.”

Justitie begint in januari ook met een proefproject om die zaken via videoconferenties te laten verlopen. In Hasselt komt een speciale zaal voor videoconferenties. Het zal het eerste gerechtsgebouw van het land zijn met zo’n zaal.

Jürgen Mayer is een architect die blijkbaar niets liever doet dan gebouwen precies zo uit te voeren als ze getekend zijn. Als je zijn ontwerpboek ziet, zou je er bijna gif op innemen dat het geen echte gebouwen maar tekeningen zijn. Dakgoten die regenwater naar beneden laten lopen in de vorm van een gordijn, of een studentenhuis als een uit elkaar getrokken boterham met choco. Geweldige ontwerpen, maar hoe zien die dingen er straks in het echt uit? “Het is net leuk om alles zo uit te voeren als op de tekening”, zegt Mayer.

“Maar daarvoor moet je voortdurend allerlei problemen oplossen.” Op de tekening zie je houtnerfjes: voor het boomgebouw wordt ook echt hout gebruikt.

De keuze voor de boom is in elk geval gedurfd. Dat vindt ook burgemeester Reynders, al had hij eerst wel zijn reserves. “In het begin zei ik nog: mijnheer Mayer, Hasselt is Sevilla niet. Maar met dit gebouw kunnen we nu van Hasselt een echte centrumstad maken.” Mayer is op dit moment trouwens echt bezig in Sevilla, hij richt er het plaza de la Encarnacion in met een soort van gigantische paddestoelen. Aan de justitieboom hangt ook een verhaal vast. De naam Hasselt komt van een hazelaar, en onder de centrale boom van het dorp werd vroeger ook geoordeeld over goed en kwaad.

Financiën
Het gebouw zelf kost 80 miljoen euro. Minister Didier Reynders (MR), bevoegd voor zowel Financiën als voor de Regie der gebouwen, vindt die uitgave gerechtvaardigd. “We schrijven dit gebouw af in 36 jaar. Het zal ons dus 3,9 miljoen euro kosten.” De minister zei ook dat de overheid nog veel meer zal bouwen. “We gaan de komende maanden sneller investeren, zodat we ook de economie kunnen aanzwengelen. Dit is een mooi voorbeeld van hoe verschillende diensten (stad Hasselt, Justitie, De Lijn en NMBS) en overheden samenwerken. Ik sta open voor soortgelijke voorstellen.”

Minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) is blij met de bouwplannen van Reynders. “Tegenwoordig wordt er bijna elke week wel ergens een of ander pand voor justitie geopend. Ik doe dan ook niet anders dan achter iedereen aanrijden.”
Het justitiegebouw is 23.000 m² groot en zal in 2011 klaar zijn. In het totaal zullen er 61.500 manuren nodig zijn om het helemaal klaar te krijgen. “Elke dag zullen de komende twee jaar gemiddeld 50 arbeiders aan het werk zijn. Op piekmomenten zullen er dat 100 zijn”, zei Philip Demot van Hasaletum, die bouwbedrijven Interbuild, Cordeel en Democo groepeert

Liliana CASAGRANDE

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio