“Pak ferme paraplu mee”

Nieuwerkerken - Het provinciaal mannenvoetbal telt drie vrouwelijke clubvoorzitters. Arlette Vanhees van Nieuwerkerken is één van hen. In september volgde de uitbaatster van café Sportwereld Koen Maris op.
Vijftien jaar woont Arlette al in Nieuwerkerken, maar haar roots heeft ze in Wellen. Zondag staat er Wellen-Nieuwerkerken op het programma. Zit onze pronte dame toch niet met een dubbel gevoel?

Vanhees (52) ontkent niet dat ze Wellen nog steeds in haar hart sluit. “Dat gaat niet weg”, zegt ze eerlijk. “Ik heb ook graag dat Wellen wint, maar niet als ze tegen Nieuwerkerken spelen. Dan moet Nieuwerkerken winnen.”
Hiermee komt ze direct in aanvaring met haar oudere zus Denise (57), die omdat “haar mannen thuis niet voetbalminded zijn” al eens een match van KVK overslaat, maar nog steeds een felle supporter is van Wellen. “Eigenlijk heeft ze verraad gepleegd”, plaagt ze Arlette. “Maar ik vind het wel fijn voor haar dat ze voorzitter is.”

Arlette: “Vorig jaar werd me de vraag al gesteld om voorzitter te worden. Toen heb ik de boot nog afgehouden, maar nu ben ik toch gezwicht. Ik heb het lokaal van de club. Er wordt hier dus veel over voetbal gesproken. Mijn man is duivenmelker. Hij moet er dat maar bij nemen. De duivenspelers hebben hier ook hun lokaal. Ik moet ook altijd luisteren als zij het over eieren, pennen, vluchten en dergelijke hebben. Vroeger was voetbal voor mij ontspanning, nu is ’t inspanning. Ja, vergaderingen leiden. Dat is er bij gekomen. Maar dat lukt wel. Ik laat niet over me lopen.”

Een kordate tante dus. Denise (plagend): “Begrijp je nu waarom ze voorzitter geworden is? Je kent die nog niet goed, mijne man.”
Arlette schatert. “Jij moet niet veel zeggen. Jij bent dezelfde.”
En dan volgt de eerste consensus. “We hebben dat van ons ma. Zij was ook zo.”

Het voetbal dan. Arlette meent verbetering te zien. Maar over ontslagen coach Rohnny Lowies wil ze geen slecht woord kwijt.
“Rohnny heeft hier lang gevoetbald en daarna is hij trainer geworden. Hij heeft Nieuwerkerken naar eerste gebracht. Maar op de duur word je te familiair met de spelers. Een nieuwe trainer heeft het voordeel dat de spelers zich voor hem willen bewijzen. Ik heb zondag veel inzet gezien. We moeten ons kunnen redden. Meer moet dat dit jaar niet zijn.”

Beide zussen gaan zondag samen naar de match in Wellen.
Arlette: “Aanvankelijk deed ik de uit- en mijn man de thuismatchen. Maar Nieuwerkerken speelde zwak en hij wilde niet meer. Awel, ik heb hem gezegd nu moogt ge niet meer. Ik ga elke week. Zondag sta ik langs mijn zus op de match. Ik pak wel een stevige paraplu mee. (lacht)”
En wie wint er ? Arlette tipt uiteraard op Nieuwerkerken. “Jij hebt nog een goed gedacht”, reageert Denise. “Wellen is wel onregelmatig, maar de eindronde kan nog. Schrijf maar op dat het 3-1 wordt voor Wellen.” “1-2 voor Nieuwerkerken”, reageert voorzitter Arlette.
Meteen het einde van een plezante babbel tussen twee goedlachse, gezellige dames.

Jos CASTERMANS#


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio