Cruise control uitschakelen bij slecht weer!

Print
Cruise control uitschakelen bij slecht weer!

Cruise control uitschakelen bij slecht weer!

Steeds meer wagens zijn tegenwoordig uitgerust met cruise control. Een handige optie, die met de winter voor de deur echter ronduit gevaarlijk kan worden.

Bij mooi weer is rijden met cruise control handig; de techniek houdt je snelheid stabiel, zelf hoef je enkel te sturen. Raak je de rem aan, dan schakelt het systeem zich uit.

Bij regen, sneeuw of vorst kan het echter gebeuren dat de wielen even contact verliezen met het wegdek. De cruise control zal de snelheid echter op peil proberen te houden door automatisch een flinke dot gas bij te geven. Dat kan tot gevaarlijke toestanden leiden.

Ruitenwissers

Verkeersexperts pleiten ervoor dat autoconstructeurs een waarschuwing aanbrengen in de wagen, die de chauffeur herinnert aan het mogelijke gevaar van cruise control. Sommige constructeurs, zoals Toyota, hebben hun cruise control-systeem gelinkt aan de ruitenwissers; zodra die worden ingeschakeld, wordt de cruise control automatisch uitgeschakeld.

Wat als het fout gaat?

Wie toch begint te slippen bij slechte weersomstandigheden, kan overigens het beste de koppeling indrukken of de versnellingsbak in neutraal zetten.