"Reality-tv is opgezet spel"

Print
"Reality-tv is opgezet spel"

Reality-tv is opgezet spel

Het zit er bovenarms op in het wereldje van de realityshows. Deelnemers uit de Franse Temptation Island stappen naar de rechter. Ze vonden dat ze moesten acteren en dus willen ze geld zien voor hun ‘geleverde prestaties’. Ook bij ons zijn kandidaten uit dergelijke programma’s boos en ondernemen ze juridische stappen: de programma’s ‘Keukenrebellen’ en ‘Toast Kannibaal’ liggen onder vuur.

De Franse Temptation Island-gezichten zeggen dat ze een scenario moesten volgen. Een soortgelijk verhaal is te horen bij Aikie, die deze herfst meedeed aan VT4’s Keukenrebellen.

“Er werden geen teksten uitgeschreven, maar we moesten wel een vooraf uitgestippeld scenario volgen”, zegt hij. “Zo moest ik tijdens mijn stage risotto maken. In het script stond dat mijn stagemeesters die niet lekker vonden en voor het oog van de camera moesten uitspuwen. Uiteindelijk hebben ze dat uit respect niet gedaan."

"Maar ik weet van andere kandidaten dat ze wel opzettelijk in de zeik zijn gezet. Zo moest Wim rijstkorrels tellen en leek het alsof hij heel naïef was. Als het maar kijkers opleverde”.

Montage

Aikie voelt zich voor schut gezet. “In de montage is er echt gegoocheld met de opgenomen beelden. Ze monteerden de beelden op zo’n manier dat ik voortdurend traag en lui leek. Probeer daarna nog maar aan werk te geraken! Gelukkig heb ik nu een toffe job in een restaurant.”

Toast Kannibaal

Ook de familie Deroo heeft geen goed woord over na hun verblijf in Indonesië voor Toast Kannibaal. Destijds (de opnames dateren van 2005) wilden ze tijdens de opnames al opstappen.

“We moesten bepaalde gebeurtenissen meerdere keren ‘naspelen’ omdat men slechts één camera had. We voelden ons acteurs en moesten écht werken. We willen geld zien van de producenten. En dan zwijgen we nog over de risico’s die we liepen omdat de medische voorzieningen nihil waren”, zegt Marc Deroo in De Morgen.

Jan Huyse van het productiehuis Eyeworks, dat Toast Kannibaal maakt, zegt dat het om een alleenstaand geval gaat. "We staan recht in onze schoenen", klinkt het

.

Foto Vmma