"Bert stelt eigen strategie boven partijproject"

Print

Bert stelt eigen strategie boven partijproject

Bij VlaamsProgressieven reageert men niet verrast, en zelfs een beetje bitter op het vertrek van Vlaams minister Bert Anciaux. "Hij stelde zijn eigen strategie hoger dan het partijproject. Ook zonder het kopstuk Bert Anciaux gaat de partij door", zeggen interim-voorzitster Nelly Maes en Geert Lambert.

Lambert kon vorige week 70 procent van de partijleden overtuigen van zijn links-liberale koers. Hij en Nelly Maes vinden de reactie van Anciaux op die beslissing niet terecht. "Dat enkele mensen zich niet willen neerleggen bij een duidelijke beslissing was natuurlijk een probleem", aldus de kopstukken.

Wrange nasmaak

Ook de manier waarop Anciaux vertrokken is, oogst kritiek. "Dat hij vertrekt, verwondert ons niet. Dat hij eerst een aantal anderen het pad laat effenen, geeft een wrange nasmaak."

"Een partij is meer dan één persoon en meer dan een aantal individuele mandatarissen dat het eigenbelang boven het gemeenschappelijke doel plaatst", vervolgt men bij VlaamsProgressieven.

"Het feit dat Bert Anciaux niet meer kan leven binnen de partij toont duidelijk aan dat hij zijn eigen strategie hoger stelt dan het partijproject."

Toekomst

Ook Els Van Weert reageert bitter. "Ik stel vast dat Bert nu een nieuw project wil beginnen. Ik denk niet dat iemand daarop zit te wachten", zegt de voormalige staatssecretaris.

Het is volgens Van Weert tijd om naar de eigen toekomst te kijken. "We kunnen nu nieuwe mensen aantrekken en voortwerken aan ons links-liberaal project, waarop we trouwens al heel wat positieve reacties hebben ontvangen."