thumbnail: null
thumbnail: null

Twee Belgische Films dingen mee naar Europese prijzen

Twee Belgische films maken kans op een onderscheiding op de prestigieuze European Film Awards, zeg maar de Europese tegenhanger van de Amerikaanse Oscars. 'Aanrijding is Moscou' is genomineerd in de categorie Beste Muziek, 'Le silence de Lorna' maakt kans op de prijs voor beste actrice.

jrosquin

De internationaal veelbekroonde 'Aanrijding in Moscou' van regisseur Christophe Van Rompaey is in de running voor de prijs voor beste muziek, een score van de Belgische componist Tuur Florizoone, die ook al in de prijzen viel op de World Soundtrack Awards op het Filmfestival van Gent.

De nog meer bekroonde Waalse broers Dardenne maken na twee Gouden Palmen ook nu weer kans op een grote prijs. De Kosovaarse hoofdrolspeelster Arta Dobroshi kan gelauwerd worden als beste actrice in 'Le silence de Lorna'.

Beste Film

Geen Belgische films echter in de categorie Beste Film, maar wel twee Italiaanse ('Gomorra' en 'Il Divo'), een Spaanse ('El Orfanato'), een Franse ('Entre les Murs'), een Britse ('Happy Go Lucky') en een Israëlische ('Waltz with Bashir').

'Ben X' tenslotte, het kassucces van Nick Balthazar, maakt kans op de publieksprijs, maar zal het in die categorie moeten opnemen tegen grote kleppers als 'Harry Potter and the Order of the Phoenix' en 'Bienvenue chez les Ch'tis'.

De European Film Awards worden zaterdagavond uitgereikt in het Deense Kopenhagen.