300.000 verkrachtingen in Congo

Print

300.000 verkrachtingen in Congo

De burgeroorlog in Congo is vooral afschuwelijk voor meisjes en vrouwen. Meer dan 300.000 van hen zijn verkracht, zeggen activisten. De massaverkrachtingen gebeuren vooral op plaatsen waar coltan, de grondstof voor elektronica, wordt gedolven.

"Verkrachting wordt opzettelijk gebruikt als middel om mensen en hun gebied te kunnen controleren”, zegt Eve Ensler. De toneelschrijfster richtte V-Day op. Dat is een beweging die in 120 landen een einde wil maken aan geweld tegen vrouwen en meisjes.

Aids

“Het is systematisch en afschuwelijk”, zegt de schrijfster, die onlangs uit Congo terugkeerde. “Het zijn vaak bendes rebellen die zijn besmet met hiv/aids.” Dagelijks worden honderden vrouwen en meisjes verkracht. Volgens Ensler wordt angst als wapen gebruikt om die gebieden te controleren waar internationale bedrijven tin, zilver, coltan, diamant of hout willen halen.

Slachtoffers kunnen terecht in het Panziziekenhuis in de provincie Zuid-Kivu. Het ziekenhuis helpt jaarlijks 3500 slachtoffers van seksueel geweld. Zes chirurgen werken er achttien uur per dag om de interne verwondingen te genezen.

Coltan

Coltan is een zeldzaam metaal dat de laatste jaren zeer waardevol is geworden. Het is nodig voor de productie van mobiele telefoons, dvd-spelers, computers, digitale camera's en airbags.

Coltan brengt honderden miljoenen op en is op dit moment de belangrijkste bron van inkomsten. Volgens Ensler is het daardoor de belangrijkste bron van geweld tegen vrouwen. “De plattegrond van massaverkrachtingen in Congo correspondeert met de plattegrond van de coltanmijnen.”

Bron: FM (IPS)