Exit Bert Anciaux bij VlaamsProgressieven

Print

Exit Bert Anciaux bij VlaamsProgressieven

Vlaams minister Bert Anciaux verlaat VlaamsProgressieven. "Het afscheid valt me zwaar", laat hij weten. "Ik leg me nu neer bij de wens van de partijleiding om de interne onrust te staken en de leden niet te mobiliseren." Volgens sp.a en CD&V staat zijn positie in de Vlaamse regering niet ter discussie.

Bert Anciaux toont zich teleurgesteld over de beslissing van de partijraad van VlaamsProgressieven (Vl.Pro) om het kartel te breken. De minister van Cultuur en Sport wilde net nauwer gaan samenwerken met sp.a.

Welkom

Voor Caroline Gennez, voorzitster van sp.a, is Anciaux welkom bij haar partij. "Iedereen die ons project wil versterken, is welkom", aldus de sp.a-voorzitster. Volgende week zullen Anciaux en zijn medestanders samenzitten met de socialisten om te bespreken hoe ze in de toekomst zullen samenwerken.

Anciaux: "Het louter terugplooien op het eigen partijproject is voor mij te beklemmend geworden. Je mag je eigen overtuiging niet verraden. Onze wegen scheiden nu. Ik wens VlaamsProgressieven een goede vaart en hoop dat hun geestdrift vruchten mag afwerpen."
Lees hier het standpunt 'Zonder Anciaux is het gedaan met Vl.Pro'

Geen vijanden

"Vanuit VlaamsProgressieven werd het bouwen aan dit Vlaams, sociaal en democratisch project onmogelijk. Dat is spijtig, maar het is een legitieme beslissing. Vrienden en bondgenoten al vele jaren, mogen geen vijanden worden."

Vlaams, sociaal en democratisch

"Om de echte uitdagingen van onze samenleving aan te gaan is een sterker en nieuw antwoord nodig. Een mobiliserend vooruitstrevend project waarin zeer velen zich kunnen herkennen. Een dynamisch Vlaams, sociaal en democratisch politiek instrument, waarin socialisten, vrijdenkers, links-liberalen, progressieve flaminganten en ACW-ers thuis zijn."

Sterke partners

"De verrechtsing is alleen maar te stoppen als mensen de durf hebben hun veilige huisje te verlaten. Los van de hang naar nestwarmte een nieuw sociaal verhaal schrijven. Dit sociaal optimistisch project bouw je met sterke partners."

Bert Anciaux zegt te ijveren voor:

 • Een sociale en warme wereld.
 • Meer Vlaanderen in de wereld en meer wereld in Vlaanderen.
 • Een pluralistische gemeenschap met respect voor ieders identiteit.
 • Een democratische samenleving, waar ieder van ons telt.
 • Een duurzame en andersglobale economie, die mens en milieu centraal stelt.
 • Hoe dat "nieuwe project" eruit zal zien is nog niet duidelijk. Er zal in ieder geval geen nieuw kartel komen, want geen van beide partijen ziet dat zitten. Anciaux en zijn medestanders kunnen mogelijk als onafhankelijke op de sp.a-lijst gaan staan of er kan een verruimingoperatie plaatsvinden.

  Lees ook: Bert Anciaux overweegt uit partij te stappen
  Lees ook: Nelly Maes slikt ultimatum in
  Lees ook: Na Fouad Ahidar ook Koen T'Sijen weg bij Vl.Pro
  Lees ook: Bert Anciaux vraagt week bedenktijd
  Lees ook: Nelly Maes voert druk bij Anciaux op: "Kies dan"