Intelligente koelkast houdt stroomnet in de gaten

Print

Intelligente koelkast houdt stroomnet in de gaten

Drieduizend Britten krijgen een intelligente koelkast die rekening houdt met het aanbod op het stroomnet. De toestellen besparen enorm op energiekosten en CO2-uitstoot en kunnen de ontwikkeling van duurzame energie een flinke duw in de rug geven.

Intelligente koelkasten zijn voorzien van een chip die voortdurend de frequentie van het stroomnet in de gaten houdt en er het energieverbruik op afstemt.Als het net onder druk komt door een grote vraag, beperken de toestellen hun energieverbruik tijdelijk. De consument merkt daar helemaal niets van, maar het stoomnet wel.

2 miljoen ton CO2

De technologie, “dynamic demand” genoemd, kan in de toekomst naast koelkasten ook gebruikt worden voor airconditioning en laadstations voor elektronische voertuigen. Het Britse ministerie van Energie schat dat intelligente apparaten jaarlijks in Groot-Brittannië alleen al twee miljoen ton CO2 kunnen uitsparen. Ze kunnen ook meer dan 250 miljoen euro aan energiebesparingen opleveren.

Nog belangrijker is dat de toestellen een sleutelrol kunnen spelen in de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen als zonne- en windenergie. Die leveren immers “onregelmatige” stroom, waardoor ook aan de productiezijde pieken en dalen ontstaan. Een intelligenter stroomnet speelt een sleutelrol in het opvangen van die schommelingen.

Tekst: JG (IPS) - Foto: hardwarezone.com.sg