"Parket kon moord op Kitty Van Nieuwenhuysen voorkomen"

Print

Parket kon moord op Kitty Van Nieuwenhuysen voorkomen

"Het parket van Brussel had de gruwelijke moord op de jonge politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen kunnen voorkomen." Dat meldt Bart Debie (VB) op zijn website. "Als het parket de dader had opgesloten, dan was Kitty misschien nog in leven."

Dag op dag een jaar geleden doorzeefde een gangster de politiecombi van de 23-jarige Kitty Van Nieuwenhuysen met een kalasjnikov. De schietpartij in Lot kostte het leven aan de jonge agente. Bij de schietpartij raakten ook een collega en een buurtbewoner zwaargewond.

26 kogels

Het drama vond plaats toen Kitty Van Nieuwenhuysen en haar collega afgingen op een oproep voor een diefstal van een vrachtwagen. Een van de opgeschrikte gangsters vuurde 26 kogels af op de combi. De drie overvielen vervolgens het gezin Saccoor. Vader Ismaël verdedigde zich en kreeg kogels in de onderbuik en de benen, waarna de overvallers ervandoor gingen met zijn auto.

Brusselse agenten betrapten enkele maanden daarvoor, op 29 september 2007, een inbreker op heterdaad in Vorst. De dader was al gekend voor 23 zware feiten, waaronder weerspannigheid, witwassen, bendevorming, afpersing en gewapende gijzeling. De man werd voorgeleid bij het parket en onmiddellijk vrijgelaten. "Twee maanden later is hij een van de moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen", meldt Bart Debie.

"Schandalig"

Debie: "Wat ik echt schandalig vind, is dat dit voorkomen had kunnen worden. Mijn oud-politiehart bloed wanneer ik volgende getuigenis van enkele Brusselse agenten te horen kreeg vandaag. Enkele agenten worden morgen opgevorderd om deel te nemen aan de herdenkingsplechtigheid."

"Sommige van hen hebben het daar zéér moeilijk mee. Niet omwille van Kitty, want die wil elke agent herdenken als een toffe en moedige collega, maar wel omwille van het feit dat dit voorkomen had kunnen worden."

"Kan u zich het gevoel bij die agenten voorstellen ? Zij moeten naar een herdenking van een vermoorde collega, wetende dat ze de dader eerder in handen hadden en opnieuw hebben moeten lossen in opdracht van het parket."

Lees ook: Reconstructie moord op Kitty zonder daders