Christoff scoort met postuum kerstduet

Print

Christoff scoort met postuum kerstduet

“Bij de albums gebeurt het vaker dat een topper meteen naar boven schiet, maar niet bij de singles”, aldus Sam Jaspers van Ultratop. Petje af voor Christoff dus, wiens ‘Witte Kerstmis’ deze week van uit het niets op de vierde plaats is beland. Dat het nummer een duet is met wijlen Bing Crosby zal daar wel voor iets tussen zitten: hier in Vlaanderen is zo’n stunt redelijk uniek, maar op internationaal vlak is het niet de eerste keer dat een postuum duet hoge toppen scheert.

Duetten van kinderen met hun beroemde ouders zaliger zijn legio: ‘There’s a tear in my beer’ van Hank Williams jr. en sr. was goed voor een Grammy in 1990, ‘Unforgettable’ van Natalie Cole en papa Nat haalde goud in 1991, Lauryn Hill en wijlen haar ‘schoonvader’ Bob Marley hadden in 1997 succes met ‘Turn your lights down low’ en ook ‘In the ghetto’ van Lisa Marie Presley en papa Elvis deed het vorig jaar niet slecht.

Geen garantie

Dichter bij huis stond ‘Blijf bij mij’ van Gerard Joling en wijlen André Hazes begin 2007 elf weken lang op 1 in de Nederlandse Top 40. Het succes lag aan de basis van het tv-programma ‘In duet met Hazes’, waarin bekende Nederlanders samen met de overleden volkszanger een liedje zongen, en de full-cd ‘Samen met Dré’. De eerste single daaruit – ‘Bedankt mijn vriend’, een postuum duet met zoonlief Dré – stond drie weken op 1 in de Nederlandse Top 40.

“Zo’n postuum duet is geen garantie op succes”, nuanceert Jaspers. “Het duet van Katie Melua met Eva Cassidy zaliger, ‘What a wonderful world’, belandde vorig jaar in Groot-Brittannië op nummer 1, maar sloeg bij ons niet aan.”

Dag Allemaal

“Waar ‘Witte Kerst’ zijn opmerkelijke intrede mogelijk aan te danken heeft, is de lezersactie van Dag Allemaal. Zopas zat er bij het weekblad een bon waarmee je de single voor maar 2 euro kon kopen bij Free Record Shop, en zo’n acties hebben vaak bijzonder veel effect.

Het succes van kerstnummers? Dat wordt overschat. Het is al lang geleden dat een kerstnummer het goed heeft gedaan in de Ultratop. Bij de downloads doen kerstnummers het – in november en december – wél goed, maar dan gaat het vooral om klassiekers à la ‘Last Christmas’ van Wham! en ‘All I want for Christmas is you’ van Mariah Carey.”