"Akkoord tussen vakbonden en werkgevers erg dichtbij"

Print

Akkoord tussen vakbonden en werkgevers erg dichtbij

Na urenlange vergadering is het interprofessioneel overleg tussen vakbonden en werkgevers afgesprongen. Beide partijen wijzen elkaar aan als de schuldige en vragen de regering om hulp. Premier Leterme (CD&V) zei snel werk te willen maken om het overleg te redden en stelde een bemiddelaar aan. Minister van Werk Joëlle Milquet (cdH) is optimistisch over een goede afloop.

De werkgevers schortten de gesprekken, die al van 10.00 uur in de ochtend bezig waren, rond middernacht op nadat de bonden zich niet bereid wilden verklaren met de hoge compensaties en lastenverlagingen die de werkgevers van de overheid vragen.

De werkgevers reageren erg teleurgesteld op het afspringen van de gesprekken, maar de bonden zeggen dat ze niet wilden tegenwerken. Vele eisen werden zelfs vereenvoudigd, maar tevergeefs.

Koopkrachtverhoging

Ook de werkgevers zeggen dat ze veel toegiften wilden doen, vooral rond de verhoging van de koopkracht, maar bleven de vakbonden dwars liggen. Als de werkgevers verder mee in de eisen van de vakbonden waren gestapt, zouden de werkgevers hun hoofd niet meer boven water hebben kunnen houden en zou dit tot minder werkgelegenheid en koopkracht leiden, aldus Pieter Timmermans van het VBO.

Beide partijen hopen nu dat de regering tussenbeide komt om te bemiddelen. De federale regering beantwoordde die oproep en vanochtend kwam het kernkabinet al bijeen om een oplossing te zoeken.

Premier Leterme wil echter de twee partijen niet te allen prijze tegemoet komen, om het gat in de begroting niet nog groter te maken.

De woordvoerder van premier Leterme maakte bekend dat er met Robert Tollet, voorzitter van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), een bemiddelaar werd aangesteld die de gesprekken weer op de rails moet krijgen.

"akkoord erg dichtbij"

Hoedanook is een akkoord volgens minister van Werk Joëlle Milquet (CdH) "erg dichtbij". De twee eisen, een loonsverhoging (vakbonden) en verlaging van de loonkosten (werknemers), vallen volgens Milquet zeker te verzoenen én kunnen financieel haalbaar zijn.