Britse arts voert in Congo operatie uit per sms

Print
Britse arts voert in Congo operatie uit per sms

Britse arts voert in Congo operatie uit per sms

De Britse chirurg David Nott heeft in Oost-Congo een levensreddende amputatie uitgevoerd. Omdat hij niet echt wist hoe de arm van een tienerjongen af te zetten, liet hij zich per sms door een collega in Londen bijstaan. “De jongen was stervende”, zei Nott (52).

“Hij had nog twee of drie dagen te leven”, zegt Nott. De 16-jarige jongen, die alleen bekend staat als J., was een slachtoffer van het geweld tussen regeringstroepen en rebellen in Rutshuru (Noord-Kivu).

Nott, die een maand per jaar gratis voor Artsen zonder Grenzen werkt, oordeelde dat de jongen de beste overlevingskansen had als zijn arm geamputeerd zou worden.

Weinig bloed

Nott had echter nog nooit zo’n ingrijpende operatie uitgevoerd, waarbij het schouderblad en het sleutelbeen verwijderd moesten worden. Hij stuurde een sms naar een collega in Londen die bereid was om hem per sms door de operatie te loodsen. “Maar ik moest wel lang en hard nadenken of het juist was om een jongen met één arm achter te laten”, zei Nott.

Een dergelijke operatie wordt in Groot-Brittannië slechts 10 keer per jaar uitgevoerd, meestal op kankerpatiënten. In Rutshuru had de arts echter maar een halve liter bloed en een erg eenvoudig operatiekwartier. De operatie werd uitgevoerd in oktober en de tiener is intussen goed hersteld. “Mijn vader is gedood toen ik klein was. Mijn moeder verliet de familie en trok in bij een andere man”, zei J. in een gesprek met Sky News.