Motor is dodelijkste rijtuig van België

Print
Motor is dodelijkste rijtuig van België

Motor is dodelijkste rijtuig van België

Motorrijden is zeer gevaarlijk in België. Want op de motor heb je bijna 20 keer meer kans op een dodelijk ongeval dan in een auto. Noorwegen is het veiligste motorland in Europa.

Deze harde cijfers raakten bekend op een debat van de European Transport Safety Council (ETSC) in de Kamer. In Noorwegen is de kans op een dodelijk accident op twee wielen zes keer groter dan in een auto. De Sloveense wegen zijn het gevaarlijkst. Met de motor loop je er 50 keer meer kans op een dodelijke crash dan met de auto. Anders gezegd: motoren nemen 1% in van het aantal afgelegde kilometers in ons land. Volgens kraakverse cijfers van Touring telt deze categorie 15% van onze verkeersdoden.

Welke dagen?

Er zijn meer motorongevallen in het weekend dan in de week. Op weekdagen is de avondspits gevaarlijker dan ’s ochtends. Bij brommers zien we dezelfde trends, maar is woensdagnamiddag ook te mijden. Wat doen we eraan? Er staan al maatregelen op stapel. Staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V) zorgt ervoor dat motards straks op vrije busbanen mogen, maar de gewesten hebben hierin het laatste woord. En Vlaanderen stemt wellicht niet in.

In 2011 komt er een rijbewijs in schuifjes. Nieuwe motards moeten een inrijperiode op een lichte motor, daarna op een 400cc en pas dan op de echt zwaardere motoren. Volgend jaar al wordt het dragen van opvallende hesjes en zelfs van beschermkleding wellicht verplicht.

Johan VAN BAELEN