Groen licht voor verdere renovatie Sint-Ursulakerk

Groen licht voor verdere renovatie Sint-Ursulakerk

Groen licht voor verdere renovatie Sint-Ursulakerk

Lanaken - De Vlaamse regering maakt 49.125,72 euro vrij voor de verdere renovatie van de Sint-Ursulakerk. De kerkfabriek start een aanbestedingsprocedure voor elektriciteits- en schilderwerken.

De totale kostprijs voor de restauratie van het sinds 1994 beschermde monument bedraagt ruim 140.000 euro. De Vlaamse overheid, het provinciebestuur en de gemeente Lanaken doen elk een duit in het zakje. Ook de kerkfabriek spreekt haar eigen middelen aan.

Federatiepastoor Jos Vanderlee: “Begin jaren 90 lieten we de hoogst noodzakelijke herstellingen aan het dak uitvoeren. Na de bescherming van de kerk kwam de renovatie in een stroomversnelling. Eerst zijn de koorschilderingen van Guffens dankzij een spoedprocedure eind jaren 90 van de vorige eeuw op het laatste nippertje van de ondergang gered. Na de eeuwwisseling (2002) zijn de glasramen hersteld en is de gevel gereinigd en grotendeels opnieuw ingevoegd.”

“In de volgende renovatiefase pakken we het schilderwerk en de elektriciteitsinstallatie aan”, legt pastoor Vanderlee uit. “Tijdens een voorstudie zijn in het interieur bloem- en bladmotieven van het oorspronkelijke schilderwerk blootgelegd. Die worden nu in ere hersteld. Het overige schilderwerk moet de neo-gotische stijl van de Maaslandse kathedraal uit 1860 meer tot zijn recht laten komen. Ook de elektrische installatie is compleet verouderd, en ook uit veiligheidsredenen dringend aan vernieuwing toe. Tegelijkertijd vervangen we de verlichting, laten we de kerk beveiligen en komt er een nieuwe dagkapel.”

GK

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio