“We brengen een ode aan het stripverhaal”

“We brengen een ode aan het stripverhaal”

“We brengen een ode aan het stripverhaal”

Lanaken - De Lanakense stripbeurs is terug van weggeweest. Verschillende gemeentelijke diensten en instanties zetten hun schouders onder een nieuw concept.
Daarin heeft de verkoop en het ruilen van strips nog altijd een voorname plaats maar de initiatiefnemers gaan ook op zoek naar raakpunten met muziek, film en theater. Ze spreken zelf dan ook liever van een strip-’festival’ dan over een stripbeurs.

De vijftiende en tevens laatste stripbeurs ‘oude stijl’ vond in 2000 plaats. “De koop-, ruil- en signeerbeurs van jongerencentrum Apollo bloedde dood bij gebrek aan mankracht en door de toenemende concurrentie met andere stripbeurzen”, legt Patrick Zwinnen (Zwip) uit.

De cartoonist was bij de organisatie van het evenement betrokken, net als de huidige schepen van Cultuur Mark Curvers (VLD): “Nostalgie is niet meer dan een opstapje naar het nieuwe stripfestival. Vroeger droegen de schouders van vrijwilligers de organisatie, nu coördineert het cultureel centrum de kruisbestuiving tussen de dienst Jeugd, de bibliotheek en de Academie voor Woord en Muziek. Daardoor kunnen we met een veelzijdiger programma uitpakken.”

“Van de Vlaamse Gemeenschap krijgen we 25.000 euro subsidies voor het ontwikkelen van initiatieven met en voor kansengroepen”, licht cultuurbeleidscoördinator Gie Vranken toe. “Een aanzienlijk deel van dat bedrag besteden we aan het laagdrempelige stripfestival. We willen zo veel mogelijk jongeren bij de organisatie betrekken, maar het programma moet ook families en senioren bekoren.”

Het stripfestival nieuwe stijl vindt plaats tijdens het weekend van 23, 24 en 25 oktober 2009 in het cc. Naast het ruilen, verkopen en signeren van strips door bekende striptekenaars staan onder meer een stripcafé, animatiefilms en workshops op het (voorlopige) programma. Studenten van de academie zullen muziek schrijven en uitvoeren bij kortfilms terwijl de tekenklassen in het cc een ‘open klasdag’ houden. Ook Kim Duchateau komt langs met de knotsgekke voorstelling Kim&Co.

Guido KERCKHOVEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio