Theater opent deur van gesloten zorgeenheid

Theater opent deur van gesloten zorgeenheid

Theater opent deur van gesloten zorgeenheid

Sint-Truiden - Het Psychiatrisch Centrum Ziekeren pakt uit met een opmerkelijk theaterstuk, ‘Koinobori’. Met die voorstelling laten ze de toeschouwers ongecensureerd meekijken in het dagelijkse bestaan van een psychiatrisch verzorgingstehuis.

“De acteurs zijn een bewoner, een familielid, en verplegend personeel van de instelling. Niemand heeft ook maar enige podiumervaring”, zegt Ludo Mellemans, teamcoördinator en drijvende kracht achter het project. Het idee is ontstaan door te kijken naar de realiteit in de zorg voor de chronisch psychiatrische patiënt, die tegenwoordig ‘bewoner’ wordt genoemd.

“Je kan als bezoeker mee getuige zijn van het vallen en opstaan, het slagen en falen van de hulpverlener. Wij etaleren hier op een eerlijke en open manier de spanningsveldjes tussen een zorgdrager en een zorgvrager”, vindt Mellemans.
Wat maakt koinobori dan zo uniek? Directeur Jaak Poncelet: “Voor het eerst kunnen we zeggen dat wij op een volstrekt evenwaardige manier werken aan hetzelfde project. De medewerkers, bewoners en familieleden nemen beurtelings mekaar rol over, in een regie van Peter Ritzen”

JCr

Opvoeringen: cc De Bogaard,
vandaag om 14 uur voor middelbare scholen,
vrijdag 5 december, 20 uur, 5 euro

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio