Mode

De permanent is terug!

Print
De permanent is terug!

De permanent is terug!

Deze hadden we niet voelen aankomen: de permanent is terug! We zijn de schaamte voor de jaren tachtig voorbij en gaan weer aan de krul. Heel trendy, zeggen net zo trendy kappers. Wie zijn wij dan om dat tegen te spreken?

“In de jaren tachtig wilde íédereen krullen”, herinnert Glenn Gemeiner van de bekende kapsalonketen De Cliènt. “Ik ben als zelfstandige begonnen in 1994 en toen deed ik er nog maar één per week. Maar nu is de permanent helemaal terug.”

Straf spul

Twee jaar geleden vierde de permanent wave zijn honderdste verjaardag. De chemische producten die daarbij gebruikt worden, zijn door de jaren erg veranderd, maar het blijft straf spul.

“Daarom raad ik een permanent alleen aan bij vrouwen met natuurlijk tot gekleurd haar”, zegt kapper Glenn. “Bij vrouwen met fijn of ontkleurd haar doe ik het absoluut niet.”

Mannen? Neen!

Nog af te raden is het voor mannen, Jean-Marie Pfaff en Jean-Marie Pfaff-lookalikes niet te na gesproken. Mannen hebben zich de afgelopen ’kapselseizoenen’ de surflook - met wapperende manen - aangemeten, maar nu mag de schaar er stevig in, zegt Valerie De Smet, creatief manager van kappersketen Kreatos.

“Voor mannen, maar ook voor vrouwen, is de legerlook deze winter heel erg in, ultrakort haar, net niet geschoren.” Maar: “Vrouwen die er vrouwelijk, glamoureus, erotisch en zuiders willen uitzien, moeten voor krullen gaan”, zegt kapper Glenn.

“Ik vind een vrouw op haar mooist met krullen.” Sommigen durven voor de poedellook van weleer te gaan, of voor artistiek gigantisch en pluizig, maar het vaakst vragen vrouwen toch naar “soepel” en “natuurlijk”. Dat zegt Leslie Schwartz van Difference Hairdressers in Antwerpen.

“De permanent is dan wel in, we werken ook veel met rollers en stijltangen, voor krullen voor een avondje uit. En wat ook opvalt: oudere mensen vragen almaar minder naar een permanent. Door de nieuwe kniptechnieken is dat ook minder nodig om volume te creëren. Nee, het zijn nu de jonge vrouwen die weer vallen voor de eighties.”

Niet te missen