"Overwinning met wrange nasmaak"

Print
"Overwinning met wrange nasmaak"

Overwinning met wrange nasmaak

“Ze verdienen het om in de finale te zitten, maar ik gún ze de overwinning niet.” De woorden van Hiu Kwan werden maandag ei zo na op een staande ovatie onthaald, hetgeen veel zegt over de reputatie van Expeditie Robinson-finalisten Yin en Hans. De eerste ging aan de haal met de geldprijs van 50.000 euro, maar de reactie van het publiek liet bij de 36- jarige account-manager uit Beerse een wrange nasmaak na.

De zes kandidaten die de samensmelting haalden, gaven strategen Hans en Yin een koekje van eigen deeg. Ze maakten op hun beurt afspraken en deden de stemronde bewust op een gelijkspel eindigen, waardoor ze te kennen gaven dat zij niet wilden beslissen wie de winnaar moest worden. In de finale werd een oneven aantal oud-Robinsons gevraagd om de knoop door te hakken. Van de 81 stemmen gingen er amper 16 naar Hans. Yin sleepte de 50.000 euro in de wacht met een uitgesproken meerderheid van 58 stemmen.

“Ik begrijp dat de oud-Robinsons zo gestemd hebben, zegt Hans. “Yin heeft hetzelfde spelletje gespeeld, maar ze heeft het beter verpakt en ik ben er eerlijk gezegd ook blij om. Natuurlijk zou ik graag gewonnen hebben, maar Expeditie Robinson winnen moet een eer zijn. Dat was in mijn geval geen optie meer. Omdat ze weken alleen mijn negatieve karaktertrekken toonden, schaamde ik me kapot.”

Ook winnares Yin had na afloop van de finale een dubbel gevoel. “Ik ben blij dat ik gewonnen heb”, zegt ze, “maar de wetenschap dat niemand het ons gunde, laat een wrange nasmaak na. Ik begríjp het wel: als ik op basis van de uitzendingen op een van ons twee had moeten stemmen, had ik het ook niet gedaan.”

Poker gespeeld

"Maar tegelijk vraag ik me af waar al die heisa goed voor is, want het is tenslotte niet de eerste keer dat er in Expeditie Robinson complotten gesmeed worden. We zijn er minder open over geweest, dat is waar. Maar het is zoals Hans zei: als je poker speelt, laat je ook niet in je kaarten kijken. Als het spel gedaan is, is het gedaan, en ga je samen een pint drinken. Dat hebben we ook gedaan - de felicitaties van de andere kandidaten maandag waren gemeend, daar ben ik zeker van - maar toch.”

Of Yin spijt heeft? “Ik zou het anders gedaan hebben, ja. Ik heb spijt dat ik niet heb toegegeven dat ik Kyra en Prince heb weggestemd omdat ik ze als concurrenten beschouwde. Ik had eerlijk moeten zijn. Ik had sommige dingen anders moeten verwoorden.”

Wat ze met het geld zal doen, weet Yin nog niet. “Geen enkel idee”, zegt ze. “Ik had nooit gedacht dat ik de finale zou halen, en toen ik dat toch deed, bleek dat ik het tegen Hans moest opnemen en gaf ik mezelf weer geen kans. Pas nu, nu ik het bedrag gewonnen heb, durf ik er over na te denken.”