"Meeste vrouwen staan hun kind af in een paniekreactie"

Print
"Meeste vrouwen staan hun kind af in een paniekreactie"

Meeste vrouwen staan hun kind af in een paniekreactie

Vrouwen die een kind afstaan krijgen op dit moment 2 maanden bedenktijd om op die beslissing terug te komen. Jo Labens, voorzitter van de Erkende Vlaamse Adoptiediensten (EVA), pleit ervoor om die periode te verlengen tot een half jaar. “We zien dat 1 op 10 vrouwen het kind toch nog terug wil 3 of 4 maanden na de bevalling.”

Op het moment dat een zwangere vrouw zich bij een erkende adoptiedienst aanbiedt, wordt er gestart met psychische, sociale en eventueel ook medische begeleiding.

“We gaan na wat de reden van afstand is, en bekijken of het niet mogelijk is dat de vrouw de zorg voor haar eigen kind op zich neemt”, aldus Jo Labens. De meeste vrouwen stappen immers in een paniekreactie naar een adoptiedienst. “70 tot 80 procent van de vrouwen beslist uiteindelijk om de baby toch te houden.”

Pleeggezin

Zij die er toch voor kiezen om door te gaan met het adoptieproces, hebben na de bevalling twee maanden tijd om terug te komen op die beslissing. Gedurende die periode verblijft het adoptiekind gewoonlijk in een pleeggezin. “Als de biologische moeder daarna nog steeds achter haar beslissing staat, wordt de baby bij de adoptieouders ondergebracht.”

In de meeste gevallen volstaat de bedenktijd van 2 maanden, zegt Labens. “Zeker vrouwen die vanaf het begin door een adoptiedienst begeleid zijn, hebben achteraf weinig twijfels.”