Antwerpen wil illegale drugsdealers het land uit

Print
Antwerpen wil illegale drugsdealers het land uit

Antwerpen wil illegale drugsdealers het land uit

De stad Antwerpen wil drugsdealers die illegaal in ons land zijn hard aanpakken. Het stadsbestuur voert daarover gesprekken met de Dienst Vreemdelingenzaken. Op korte termijn zou uit die gesprekken een maatregel moeten voortkomen.

Regelmatig worden er in Antwerpen drugshandelaars opgepakt die illegaal in ons land verblijven. Vaak is er echter geen plaats in de gesloten centra en krijgen ze het bevel om België te verlaten. Dat bevel wordt meestal aan de laars gelapt.

Het stadsbestuur wil de illegalen nu binnen de vijf dagen uit het land kunnen repatriëren om op die manier de drugsoverlast te kunnen beperken. "Dit moet een echte prioriteit zijn", zegt burgemeester Patrick Janssens.

De maatregel maakt deel uit van het nieuwe drugsbeleidsplan van de stad. Met heel wat preventieve én repressieve maatregelen wil het bestuur de stad drugsarm maken. Ook het alcoholmisbruik krijgt veel aandacht in het plan.

Jongeren

Bijzondere aandacht gaat uit naar min 25-jarigen. Uit de statistieken blijkt dat een kwart van de gekende drugsgebruikers een jonge leeftijd bezit. De stad wil preventief handelen door samen te werken met het Centraal Meldpunt Spijbelen.

Ook wil het stadsbestuur het 'comazuipen' onder jongeren aan banden leggen. Dat fenomeen houdt in dat jongeren zich op korte tijd tegoed doen aan een overdreven hoeveelheid alcohol.