Hillary Clinton benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken

Print
Hillary Clinton benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken

Hillary Clinton benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken

De nieuw-verkozen Amerikaanse president Barack Obama heeft zonet Hillary Clinton benoemd tot zijn minister van Buitenlandse Zaken. De voormalige rivale van Obama in de strijd om de Democratische nominatie werd al enkele weken genoemd als topkandidaat voor de functie.

De benoeming van Hillary Clinton maakte deel uit van de bekendmaking van Obama's nationale veiligheidsteam. Daarmee heeft Obama al één derde van zijn kabinet aan de buitenwereld kenbaar gemaakt.

Een andere opmerkelijke benoeming is die van Robert Gates tot minister van Defensie. Gates blijft met andere woorden gewoon op post, want hij bekleedt dezelfde functie momenteel in de administratie van president George W. Bush.

Voorts wordt Susan Rice de nieuwe VN-ambassadeur, wordt de gouverneur van Arizona, Janet Napolitano, de minister van Binnenlandse veiligheid en Eric Holder de minister van Justitie.

Bill Clinton

Om Hillary Clinton aan haar belangrijke post te helpen, moest voormalig president Bill Clinton openheid brengen in de opbrengsten en donaties die hij verwerft via zijn stichting en zijn lezingen.

Obama heeft nog wel enkele weken de tijd om de rest van zijn toekomstig kabinet aan te wijzen. Op 20 januari wordt hij pas beëdigd tot 44ste president van de Verenigde Staten.