Beste aardappeltelers 2008 komen uit Riemst

Print
Riemst - Jan Coenegrachts uit Lafelt-Riemst en familie Cap uit Ernage (Gembloux) zijn de beste Belgische aardappeltelers. Ze ontvingen zondagmiddag tijdens de vakbeurs Interpom de Belgian Potato Quality Award. Deze prijs bekroont om de twee jaar de aardappeltelers die zich extra inzetten voor het kwaliteitsaspect op hun bedrijf.

Jan Coenegrachts werd verkozen tot de Vlaamse winnaar. Jan nam 2 jaar geleden het bedrijf over van zijn vader en mikt op drie pijlers kwaliteit, milieu en imago. Jan baseert zich sterk op bodemanalyses die hij ook koppelt aan een bemestingsregister en werkt met de Nederlandse milieumeetlat bij zijn keuze voor de beste fytoproducten. Als jonge bedrijfsleider heeft Jan een eigen systeem ontworpen op de computer, zodat hij perfect de rentabiliteit van elke teelt op zijn bedrijf kent en kan vergelijken. Aan Waalse kant kreeg het bedrijf van familie Cap de beste beoordeling.

Zeven genomineerden

Alle Belgische aardappeltelers konden deelnemen aan de wedstrijd. Zeven bedrijven werden genomineerd op basis van een door hen ingevulde vragenlijst. Een professionele jury bezocht vervolgens elk van deze zeven genomineerden tweemaal tijdens het groeiseizoen. Daarbij werd zowel het bedrijf als het veld aandachtig bestudeerd.

Frans Coussement, vertegenwoordiger van minister-president Kris Peeters, en Jean-Claude Van Schingen, vertegenwoordiger van Waals minister van Landbouw Benôit Lutgen overhandigden aan de winnaars elk een cheque van 2500 euro en een paneel om aan het bedrijf op te hangen. De andere laureaten ontvingen als beloning voor hun inzet een cheque van 250 euro. Alle genomineerden kregen bovendien een mooi diploma en een technisch boek over de aardappelteelt.

Auteur: Edgard Bronckaers

Dit artikel werd geschreven door een burger en kadert in het project 'Burgerjournalistiek'. Wil je ook graag artikeltjes schrijven? Lees dan het artikel over dit project.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio