Thailand op weg naar burgeroorlog

Print

Thailand op weg naar burgeroorlog

Thailand glijdt langzaam af naar een burgeroorlog. De botsingen tussen voor- en tegenstanders van de regering worden steeds heviger. Ondertussen is de bezetting van de internationale luchthaven nog steeds niet ten einde. Er is meer geweld op komst, zeggen analisten.

Chaturon Chaiseng is een voormalig minister en sympathisant van de regering. Hij waarschuwt dat er meer botsingen zullen komen naarmate het politieke klimaat slechter wordt. “Het land zal steeds meer geweld zien; er staan ons nog ergere dingen te wachten.”

De Thaise krant 'Daily Mail' berichtte vorige week over de koelbloedige moord op een 37-jarige aanhanger van de regering door een 70-jarige man die de premier weg wil. In de noordelijke stad Chiang Mai werd vorige week dan weer een tegenstander van de huidige regering met messteken gedood door een groep woedende voorstanders.

Bomaanslag

Afgelopen zondag ging een bom af in het kantoor van de eerste minister, een plek die sinds augustus wordt bezet door de Volksalliantie voor Democratie. Dat is de beweging die de regering weg wil. De bom maakte 48 gewonden. Eerder werd een granaataanslag uitgevoerd op de gebouwen van de satelliettelevisie, de spreekbuis van de alliantie.

Gewapende militanten van de alliantie openden vorige week dan weer het vuur op betogers uit het andere kamp in de straten van Bangkok. Lokale media rapporteerden ook dat de politie machinegeweren, munitie, kogelvrije vesten en metalen knuppels had gevonden in een wagen van de alliantie.

Bron: DB (IPS)